Bruce i bil
Bruce Springsteen på väg från hotellet till Ullevi. Bild Erik Lindahl.

Visste ni att det går alldeles utmärkt att kolla konserter på Ullevi från innerplan utan att ens ha biljett?
Det har jag gjort denna sommar.
Hur går detta till? Jo man arbetar som frivillig person ingående i ”Security staff”. Ett utmärkt sätt att hjälpa till med att få den betalande publiken att trivas – och samtidigt dra in pengar till sin ideella förening.

När man ställer upp som volontär finns det ingen garanti att man får en arbetsposition på innerplan med full utsikt över scenen – eller snarare scenerna. Men har man tur så får man det.

Ljusramper
Att vakta ljusramper var en arbetsuppgift som gav full uppsikt över Metallicas hela framträdande.

Och det är noga med att man inte ska fokusera på det som händer på scenen – utan sköta sin tilldelade uppgift. Som kan vara att vakta en ljusramp, en evakueringsväg, eller planetliknande jätteballonger.

På plats i händelsernas centrum
Men man är ändå på plats i händelsernas centrum och kan därmed ta del av den musikaliska och visuella upplevelsen – samtidigt som man fullgör sin uppgift som trygghets- och trivselskapare.
Och det är en väldigt bra kombination av nytta och nöje.

Planerat och schemalagt in i minsta detalj
Det är också både spännande och lärorikt att komma i närkontakt med den organisations- och logistik-organism som en Ullevi-konsert är. Oavsett vem som är huvudattraktion för kvällen. Allt är planerat och schemalagt, om inte på sekundnivå, så i alla fall på minutnivå.

Bruce på väg ut
Som alltid är intresset stort bland fansen. Alla vill få en skymt av ”The Boss” när han ska ta sig till Ullevi. Bild: Erik Lindahl.

Som volontär förhåller man sig. Och gör det man blir tillsagd att göra. Vilket är ganska befriande om man som jag under lång tid haft som uppgift att se till att andra människor gör det de ska.

Arenans publikkapacitet är helt avgörande
Att det blir så många Ullevikonserter denna sommar har emellertid inget att göra med att arrangörerna älskar just Göteborg. Skälet är enkelt och krasst och det är att Göteborg har en arena – utan tak – som kan härbärgera mer än 60 000 i publiken, stående och sittande. Och därmed dra in tillräckligt med biljettintäkter.
Det gör arenakonserterna på Ullevi till en internationell angelägenhet. Det kommer publik från hela Europa för att se sin favoritartist. Om man exempelvis är norsk så är Ullevi närmaste hemmaplan.

PAF i väst
Denna artikels författare i tjänst. Här på Coldplays första konsert.

Norska fans har Ullevi som hemmaplan
Ullevål i Oslo, som är Norges största arena, rymmer 25 000 åskådare. Det räcker inte för storproduktioner som Metallica, Bruce Springsteen och Coldplay. Kanske inte heller för Gyllene Tider eller Laleh.
Det där med det norska intresset framstod som extra tydligt när jag efter mitt arbetspass på Coldplays första spelning skulle köra E6 mot Orust. 8 av 10 bilar på väg norrut var norska. På väg hem från Ullevi.

Hur länge kan Ullevi klara sig utan tak?
Så länge arrangörerna är mest intresserade av att få in så mycket folk som möjligt per konsert kommer Göteborg och Ullevi fortsatt att ligga bra till. Men den dag det krävs att man ska kunna ha tak över arenan är det kört. Då hänvisas vi till erkänt ljudovänliga Friends.
Hursomhelst, så länge det arrangeras spelningar på Ullevi kommer jag att vara där, iklädd röd väst eller tröja med texten ”Security” på.

Föregående

Dubbel jubileums-fest med djur-disco i Slottsskogen

Nästa

GAIS och nedlagd tidning var med och skapade Gothia-succén