Med överbliven tomatsoppa, en skrumpen grön paprika och vegetarisk färs ska jag få till en matig gratäng. Jag tar fram fryst färs som jag häller i en form och sätter ugnen på 175 grader.

Skär paprikan i bitar och koka den kort i lättsaltat vatten med lite olja i cirka fem minuter. Höjer smaken med hackad vitlök, som jag älskar och ett smulat libbstickeblad, allt egenodlat, (libbsticka är ofta huvudingrediens i grönsaksbuljong och ger bra smak).

Går fortare
Paprika i bitar är kanske inte mycket till ögongodis jämfört med fyllda halvor, men det är lika gott och det går fortare.
Efter cirka fem minuter då paprikan börjat mjukna, vänder jag i färsen och därefter tomatsoppan eller om du har hackat tomater. Röran kan bli lite krämig och tomater är nyttiga när de är varma. Jag köper sällan vintertid, men frossar under hösten och gärna av egna.
Vill du ha mer smak krydda med örter som oregano, även buljongpulver och tomatpuré. I min soppa hade jag det och mejram, paprika, chili, koriander, ingefära och gurkmeja.
Jag oljar gratängen i botten, men det är nog överkurs, och i med blandningen. Toppar med grovt riven frusen ost, annars hade jag hyvlat ostskivor, eller krafsat över fetaost. Paprikan avgör tiden i ugnen. Känn med en sticka, den ska vara lagom mjuk.

Sallad ett måste
Medan jag väntar i 10-15 minuter skär jag en bit päron, hackar bladselleri och röd- och vitkål, som jag ringlar kallpressad olja över. Sallad är ett måste för mig, och nu råkade det här finnas till hands.
Dra gärna ett varv med svartpepparkvarnen. Strössla över solroskärnor om du har och gillar den nötiga smaken, supergott tycker jag, särskilt ihop med tomater.

Ingredienser:
Tomater, (röra med buljong och tomatpuré eller överbliven soppa), vitlök, kryddor som du vill, vegetarisk färs, paprika och ost.

Föregående

Tvättboxen sparar el, vatten och marin miljö

Nästa

Volvo lanserar ny elbil med 42 mils räckvidd