Jag hade tänkt att jag inte skulle skriva en enda rad om bråket inom Socialdemokratin i Göteborg.

Det är ju inte mitt bord.  Och jag blir bara ledsen. Ledsen för Ann-Sofie Hermanssons skull. Hon hade varit värd ett bättre slut på sin politiska karriär.  

Och ledsen för det hat, som väller fram på nätet från dem som hyllar GP:s ledarsida eller baissar dess kultursida. De troll som försöker utnyttja en intern politisk eller personlig osämja för att sprida främlingsfientliga, islamofoba och rasistiska budskap.

En sak är alldeles klar: Striden mellan Ann-Sofie Hermansson, å ena sidan, och en enig distriktsstyrelse och en nära nog enig fullmäktigegrupp, å den andra – de som vill bli av med henne som gruppledare i fullmäktige och kommunalråd i kommunstyrelsen – handlar inte om skilda uppfattningar om det självklara i att islamism, terrorism och alla former av hedersförtryck ska bekämpas.

Men det är vad trollen försöker göra det till.

Säga vad man vill om Socialdemokraternas distriktsstyrelse och kommunfullmäktigegrupp men det gänget  består varken av naiva dumskallar eller förespråkare för hederskultur eller islamistisk terror.

Det vet också Soffan.

Ändå har hon, kanske i desperation inför det faktum att hon blivit allt mer isolerad och ensam, låtit antyda att skillnaden mellan henne och partivännerna är just synen på islamism och hedersförtryck.

Det har gett henne sympatier bland människor och troll, som hon nog egentligen inte hade velat ha till vänner.

GP:s kulturchef Björn Werner menar att det är oansvarigt av Ann-Sofie Hermansson att antyda att maktkampen inom Socialdemokraterna skulle bero på hennes ställningstaganden kring extremism. ”Det blir till bevismaterial för populister”, anser han.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg skriver att ”den svans som bildats av allt från GP:s ledarsida och terrorexperten Magnus Ranstorp till horder av anonyma nättroll har självfallet ingen insyn i Socialdemokratiska partiet. Många tar bara chansen att sprida sina vanliga konspirationsteorier om att islamister är på väg att ta över Sverige”.

Just så.

Men hjälper kloka, välinformerade och eftertänksamma skribenters välgrundade slutsatser? Jag vet inte, men jag vet att trollen frodas och brölar också i kommentarerna till Björn Werners och Anders Lindbergs insiktsfulla analyser. Och jag har sett hur de fördomsfulla trollens kommentarer delas av de aningslösa.

Stackars Soffan. Visst är det synd om människorna.

Läs också:

Soffans pampfasoner blir hennes fall

Soffans taktik kostade partikamraterna massor med pengar

Kan Ann-Sofie Hermansson ta sig ur kulturbråket med sin demokratiska fernissa i behåll?

Hård kritik mot Ann-Sofie Hermanssons ”islamofoba” agerande – som fått efterföljd

Föregående

Nej till medlarbudet - hamnkonflikten fortsätter

Nästa

SVT:s "värdegrund" är nonsens