– Jag såg en bild på en liten hund på Internet. Han var så vacker, berättar för Spanaren Marie Johansson, Gunnarsjö, Älekulla i Varbergs kommun och beläget i Hallands utmarker mot öster.

Honom vill jag ha, tyckte Marie och kontaktade den ryska uppfödaren i St Petersburg. Hunden, en sju månaders släthårig russkiy toy, blev Marie Johanssons. Året var 2016.

– Han har mycket mer än väl motsvarat mina förväntningar, utbrister hon. Han blev liksom sin namne, den sovjetiske hockeyspelaren Vladimir Krutov, världsmästare.

Bästa ww-18

Titeln erövrade den lilla hunden för ett par veckor sedan på Världsutställningen i Amsterdam. Där blev Krutov den 12 augusti världsvinnare och bästa hanhund i rasen, ”ww-18”.

Marie Johansson ville ha en hund som kräver mindre arbete med pälsen än de cockerspaniel, som hon har i sin kennel. Nu finns där fem russkiy toy, två av den släthåriga sorten och tre långhåriga med tofsar på öronen. Fyra av dem härstammar från Ryssland och en från Lettland.

Marie Johansson är stolt över lille Krutov.

– De är nästan som chips, man vill ha flera, säger Marie Johansson.

Och Krutovs formella namn är Krutyshka Olimpiyskiy Ogon.

– De är lätta att resa med, berättar Marie Johansson. Hunden kan förvaras i en väska och får tas med i passagerarutrymmet på flyget. Hon har turnerat på hundutställningar i Portugal, Kroatien och Nederländerna.

Tuff konkurens

– Det kändes helt fantastiskt, nästan obegripligt, att den lilla Krutov blev vinnare i den tuffa konkurrensen, beskriver Marie Johansson. Konkurrenterna var främst de ryska uppfödarna, som arbetar mycket hårt med sin uppfödning.

Krutov beskriver hon som en multivinnare. Han deltog under det gångna veckoslutet i Kennelklubbens utställning på Backamo utanför Ljungskile, där han blev bäst av alla släthåriga russkiy toy, både av hanar och tikar, Best in Show Special.

Nu funderar hon på att  delta i nästa stora utställning i Europa. Den äger rum i oktober i Polen.

Rasen är av gammalt ursprung. Den användes förr av den ryska adeln som alarmklockor i deras bostäder, hundarnas skall går inte att missa och inbrottstjuvarna lade rimligen benen på ryggen när hundarna hördes, som sängvärmare för damerna och även som råttjägare.

Den ryska revolutionen innebar nästan en utrotning av rasen men på 1950-talet återupptogs uppfödningen i dåvarande Sovjetunionen. Rasen kom också till Sverige och blev 2006 etablerad här.

Sociala hundar

På Svenska Kennelklubbens hemsida beskrivs de bland annat så här:

Hundarna är väldigt sociala och älskar uppmärksamhet. En russkiy toy ska vara aktiv, spontan, kontaktsökande och gilla att vara i rörelse. De är lättlärda och uppskattar stimulans.

Krutyshka Olimpiyskiy Ogon fick sitt smeknamn från den berömde sovjetiske hockeyspelaren Vladimir Krutov, som ingick i den så kallade KLM-kedjan. Där spelade Vladimir Krutov vänsterforward, Igor Larionov center och Sergei Makarov högerforward. Krutov var en av de bästa hockeyspelarna i världen. Han vann med Sovjets landslag OS guld 1984 och 1988 samt VM guld 1981, 1982, 1983, 1986 och 1989. Han spelade också ett par år i NHL. Mot slutet av sin karriär spelade han för division 2-klubbarna Östersunds IK och Brunflo IK. Vladimir Krutov dog 2012.

Det verkar som om den lille Krutov följer i den store Krutovs fotspår och tar hem den ena stora utmärkelsen efter den andra.

Föregående

Opinionsundersökningar på annat vis

Nästa

Vad blir det av röran i Göteborg?