FÖRRA VECKAN varnade jag för att ha alltför stor tilltro till opinionsundersökningar och anmärkte på att de skiljde sig åt i viss utsträckning systematiskt. Problemet är ju att vi inte kan kontrollera dem utom vid ett tillfälle, nämligen den 9 september.

Men för att få en relief till instituten har jag istället gått igenom vadslagningsföretagen. Där kan man slå vad om vilket parti som blir störst i valet och vadslagningsföretagen ger då odds, det vill säga en siffra som anger hur mycket du vinner om du gissar rätt multiplicerat med antal kronor som du satsar. Exempel om du satsar på att Kristdemokraterna blir största parti och du satsar 100 kronor och oddset är 500. Om då KD blir största parti vinner du 100 kronor multiplicerat med 500 det vill säga 50 000 kronor.

Om man då ser till vilka odds som företagen ger för de olika partierna kan man se vilket parti som företaget tror kommer att vinna, ju lägre odds desto större möjlighet att vinna. Om vi då ser till de tre största partierna och vilka odds som vadslagningsföretagen eller ”bettingsajterna” ger så får vi följande den 31 augusti 2018.

Betson

Socialdemokraterna 1,65

Sverigedemokraterna 2,10

Moderaterna 12

Unibet

Socialdemokraterna 1,65

Sverigedemokraterna 2,10

Moderaterna 12

Leo Vegas

Socialdemokraterna 1,65

Sverigedemokraterna 2,10

Moderaterna 12

Samtidigt som de två utländska opinionsinstituten Yougov och Sentio har Sverigedemokraterna som största parti så har samtliga bettingsajter Socialdemokraterna som största parti i likhet med de traditionella opinionsinstituten i Sverige.

SKILLNADEN mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är inte särskilt stor medan avståndet till Moderaterna är nog alltför stort för att Moderaterna ska bli största parti.

Jag har dessutom studerat dem vi två tillfällen med tre dagars mellanrum och det hade då endast ändrats vid en tidpunkt och endast med 0,05. De är alla i princip helt lika i sina gissningar. Hur kan det komma sig? Jag skulle tro utan att veta att företagen först sätter sina odds och då möjligen sneglar på de andra. Därefter ser de hur människorna spelar och möjligen ändrar något för att locka in spelare. (På Miljöpartiet satte man oddset 1001 och tänkte förmodligen att alltid finns väl någon som tror på Miljöpartiet som största parti.) Men detta innebär också att man inte konkurrerar med oddsen.

Är dessa bettingsajter duktiga på att förutsäga valresultat? Om man tittar på valet 2014 så får man nog erkänna att de är ganska duktiga. Det är kanske inte så märkligt eftersom att företagen gissar rätt betyder ju att de tjänar pengar vilket är deras syfte med att ha vadslagning och någon dold agenda är svår att upptäcka vilket möjligen opinionsinstituten kan ha. Men även här får vi vänta till den 9 september.

Föregående

Statsvetare: Demokraternas planer är omstörtande

Nästa

Ryske Krutov samlar titlar