När saken först fördes på tal hade Alliansen deklarerat att den inte avsåg att ställa sig bakom förslaget.
Då beslutet för den kommande fyraårsperioden skulle fattas i fullmäktige hade de rödgröna fortfarande majoritet.
Vägvalet yrkade på återremiss
Vid sammanträdet yrkade Vägvalet på återremiss av ärendet för att den föreslagna höjningen skulle kunna behandlas av den nya majoriteten.
I valet hade Socialdemokraterna tappat ytterligare fem mandat och det rödgröna blocket hade hamnat i minoritet, ett styrkeförhållande som fortfarande gäller.
Under överläggningarna tiden före beslutet men även själva sammanträdet försökte Martin Wannholt med flera få Alliansen att stå fast vid sin tidigare ståndpunkt, att inte ställa sig bakom höjningen utan behålla det gamla avtalet.
Det lyckades inte. Alliansen backade och ansåg helt oväntat att ärendet skulle avgöras under sammanträdet. Vägvalets förslag om återremiss röstades ned.
Gynnade även Alliansen
Därmed hade Alliansen accepterat, att partistödet skulle höjas med 30 procent, vilket även skulle komma att gynna det borgerliga blocket med en lika stor höjning.
Martin Wannholt hade kvittat ut sig och deltog inte i beslutet.
Genom beslutet har skattebetalarna under den nuvarande mandatperioden fått betala ut 21 760 650 kronor extra i partistöd.
Det rödgröna blocket beviljade sig även rätten att anställa fler politiska sekreterare. Socialdemokraterna har flest med sju.
Martin Wannholt påminde om hur det gick till för fyra år sedan vid kommunstyrelsens sammanträde 10 januari i år genom ett särskilt yttrande.
Det är nu fogat till ärendet om partistöd, som för sista gången den här mandatperioden skall avgöras i kommunfullmäktige i morgon, torsdag 18 januari. Hela partistödet betalas ut i mars.