”Vi delar alla viljan att göra det så bra som möjligt för de ensamkommande”, skriver kommunalrådet Marina Johansson (S) i ett svar till rörelsen #vistårinteut Göteborg.

I sak lovar hon dock ingenting för att förhindra att ensamkommande ungdomar som börjat känna sig hemma i Göteborg skickas till Kiruna när Migrationsverket lägger ner sina boenden.

Rörelsen #vistårinteut Göteborg skrev brev till en rad s-märkta politiker i kommunen. Rubriken löd: I Göteborg står de frivilliga organisationerna redo att börja jobba – var är ni, socialdemokrater?

Brevet i sin helhet:
”10 834 631 kronor. Det är vad Göteborg beräknas få för att stoppa omflyttningar av unga i asylprocess när riksdagen beslutat om regeringens förslag till höständringsbudget. I Göteborg står de frivilliga organisationerna Reningsborg och Agape redo. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ driver frågan.

#vistårinteut Göteborg har tillsammans med många andra drivit frågan om att stoppa omflyttningar av åldersuppskrivna eller naturligt 18 år fyllda ensamkommande barn och unga under asylprocessen. Det är rimligt att fortsätta ge unga en trygg plats i kommunen. Det är rimligt att ge dem fortsatt nära avstånd till skola, vänner och de kontakter de fått hos göteborgarna.

#vistårinteut Göteborg har stått utanför kommunfullmäktiges sammanträde varje månad sedan i december och uppmanat kommunpolitiker att lyssna till civilsamhället. Vi har haft banderoller som lyder ’Låt de unga stanna’, delat ut flygblad om psykisk ohälsa och skickat nödrop från civilsamhället.

MP, V och F! har lyssnat till professioner och volontärer och förstår. De står inte heller ut och stöttar oss. Men Socialdemokraterna med Ann-Sofie Hermansson och Marina Johansson i spetsen har istället fastnat i fruktlösa diskussioner om vems ansvaret är.

Vi har lyssnat på förklaringar om varför kommunen inte kan ta ansvar och hänvisningar till tjänsteutlåtanden från stadsledningskontoret (vars tolkningar av ansvaret skiftat betydligt mellan olika månader). Vi har bemött er med den allra största respekt vi kan uppbringa, med kunskap och kärlek. Vi har fått löften om återkoppling; nu visar det sig att Marina Johansson och övriga socialdemokrater tar semester trots dessa löften.

Det är allvarligt. Medan ni njuter av semester förvärras allt fler ungas psykiska ohälsa. Vi behöver ett snabbt svar från ansvariga socialdemokratiska politiker. Pengarna finns, civilsamhället står redo och vår uppmaning är nu: Agera!

Med kunskap, kärlek och kamp
Vänligen 
#vistårinteut Göteborg”

Marina Johanssons svar i veckan:

”Tack för ert brev.

Det arbete som ni gör för att stötta ensamkommande och uppmärksamma deras situation är oerhört viktigt. Jag och alla andra socialdemokrater värdesätter verkligen det.

Jag förstår er frustration och starka engagemang i frågan men jag håller inte med om att vi inget gör eller har gjort. Vi har haft regelbundna kontakter med regeringen för att få till åtgärder som kan förbättra för de ensamkommande, vi har också haft en tät och tydlig dialog med Migrationsverket för att påverka var de som flyttar blir placerade. Det har också gett utdelning.

Efter våra samtal har Migrationsverket börjat placera på pendlingsavstånd och regeringen har nu aviserat ett stöd till kommunerna för att hjälpa ensamkommande som flyttar. Den tillfälliga satsning som nu presenterats är välkommen men inte helt enkel för kommunerna att hantera snabbt, juridiskt korrekt och med likvärdighet.

Pengarna som regeringen vill satsa kommer att betalas ut i vinter men det förutsätter att satsningen får stöd av riksdagen, vilket tyvärr inte är säkert. Vi jobbar nu hårt med att få fram ett bra sätt att använda de pengar som vi hoppas få men det kommer att ta lite tid innan vi har en välfungerande, juridiskt korrekt och likvärdig lösning på plats. Jag uppskattar den raka och öppna dialog som vi har och hoppas att vi kan fortsätta den framöver. Vi har våra olika roller och förutsättningar förhålla oss till men vi delar alla viljan att göra det så bra som möjligt för de ensamkommande.”

LÄS OCKSÅ:

Min vän Ali-Reza ska kastas ut ur landet på grund av ett räknefel

Asylsökande ska INTE BEHÖVA leva på 61 kronor om dagen (uppdaterad)

Föregående

Fotbollsklubben Qviding knäcktes av fusket

Nästa

Västtrafiks toaletter - inte för alla