Det sjuder av liv i gamla Fixfabriken. Men tiden för hyresgästerna med rivningskontrakt är utmätt och nyligen beslutade byggnadsnämnden om samråd för Fixfabriksområdet.
Det planeras för totalt 1100 nya bostäder i Fixfabriksområdet, i området mellan Sandarna, Kungsladugård och Klippan. Av dessa ska 250 stycken vara klara till 2021, när Göteborg firar 400 år.
Själva planområdet ligger fyra km från centrum. Med ny detaljplan ska industriområdet omvandlas från industriområde till blandad stadsmiljö med stort inslag av bostäder. Det planeras även för en ny skola med 560 elever från förskola till och med åk 9. Men även äldreboende och krav på verksamheter som butiker och liknande i bottenvåningarna finns. MP, S och V vill dessutom se en ny idrottshall i området. Nån gång i mitten av januari 2017 kommer planen ut på samråd.
Det var 2012 som Assa sålde fabrikslokalerna till HSB och fastighetsbolaget Balder. Avsikten är att bygga bostadsrätter på fabrikstomten och på bussgaragets kommunala mark intill ska det i ett senare skede byggas bostads- och hyresrätter.
Men det dröjer, kanske runt två år, och under tiden hyr de nya ägarna ut sina lokaler.
– Vi vill bidra till att det finns billiga lokaler att hyra. Det är fult med förslummade hus. Fast det är ingen ekonomisk hit, konstaterar Elisabeth Jansson Forsberg, som jobbar för de nya ägarna.
Det betyder att kostnaderna för bevakning, el, vatten och värme är högre än intäkterna från hyresgästerna.
Flera sportföreningar hyr liksom verkstäder och musiker men det går inte att få tillstånd för vad som helst. Allt måste vara lagligt och få klartecken från bland andra polis och räddningstjänst. Ibland sätter gifter stopp, som att den gamla kromavdelningen plomberats i väntan på sanering.
Inget nytt Christiania
Jonas Larsson vid Convista Group hyr ut till femtontalet hyresgäster i lokaler som kostar från 1 000 till 25 000 kronor i månaden. Av totalt 17 500 kvadrat är cirka en tredjedel hittills uthyrt.
– Vi annonserade på Blocket i våras när vi tog över fastigheten. Då fick vi många som sökte replokaler, annars gäller mun-mot-mun-metoden, säger han.
Han hyr gärna ut till udda verksamheter, så länge det håller sig inom lagarna.
– Husen ska hållas rena och snygga och här får inte bli något nytt Christiania. Hittills har jag bara behövt säga upp en svartklubb. Jag tror att uppåt 90 procent av hyresgästerna har någon koppling till kultur- eller estetisk verksamhet. Vi har ett kvadratmeterpris och sen förhandlar vi på en individuell nivå, säger Jonas Larsson med epost jonas@convistagroup.se
Detaljplanen kan komma att antas under 2017 eller 2018, men den måste föregås av länsstyrelsens godkännande. Det innebär bland annat en arkeologisk förundersökning av stenåldersboplatsen i Sannabacken.
Kommunala kulturmiljöenheten vill även bevara en del av den gamla kontorslängan, vilket minskar antalet bostäder.
Historik
Walter Bengtsson (1900-1993) startar 1925 Fixfabriken Bengtsson & Co, som tillverkar den patenterade Fix-spanjoletten, ett beslag att stänga fönster med. Tiderna gick upp och ner för spanjoletter men ökade igen efter kriget och 1950 flyttade fabriken in i då nya lokaler på Bruksgatan. Fabriken tillverkade även stickor, virknålar, takgökar till Volvo PV 444 samt Fixlock, spännen till väskor, ryggsäckar och kläder.
Under många år var Fixfabrikens 4,4 m höga neonskylt ett landmärke i Majorna. Den är bevarad, ska renoveras och åter komma på plats när byggena är klara.
Mer information om Fixfabriken finns på Stadsbyggnadskontorets hemsida.