Tror Peter Hjörne att Stampen med flaggskeppet Göteborgs-Posten kommer att överleva?

Han riskerar i vart fall inte många kronor genom Stampens nyemission. Tillsammans med en annan av de tidigare ägarna – Lennart Hörling, ägare till Lidköpingspress – har han satt in sju miljoner.

Hur mycket av de sju miljonerna som verkligen kommer från Peter Hjörne är oklart.

I ett pressmeddelande från Stampen räknas ett antal investerare upp. Bland annat sägs: ”Därutöver investerar även . . . Lennart Hörling och Peter Hjörne genom ett gemensamt bolag.”

När den nya ägarfördelningen av koncernen presenteras skrivs dock hela det tillskott som uppges komma från ”Lennart Hörling och Peter Hjörne” på ”Lennart Hörling med bolag”. Det hade kunnat tolkas så att Peter Hjörne inte sätter in en enda krona, vilket alltså motsägs av Stampens pressmeddelande. Oklart är ändå hur denna insats på sju miljoner fördelar sig på de gamla ägarna.

En jämförelse med ägandet i maj, då betalningarna ställdes in och rekonstruktionen inleddes, och ägandet efter nyemissionen ger följande bild (ägande i procent):

Peter Hjörne med familj: 36,1  (före emissionen 60,2)

Marika Cobbold Hjörne med familj: 7,6 (före emissionen 12,6)

Anställda chefer: 6 (före emissionen 10)

Fackföreningar: 2,6 (före emissionen 4,3)

Lennart Hörling genom bolag: 11,2 (före emissionen 12,8)

Ernström Kapital med närstående 13,3 % (-)

Stena Finans 12,4 (-)

Styviken Invest (Björn Savén) 5,4 (-)

Provobis 4,9 (-)

Jack Forsgren genom bolag 0,5 (-)

Kort sagt: Nytillskottet på 81 miljoner innebär 40 procent av ägandet. Det sätter priset på hela Stampen till 202,5 miljoner. Det kan jämföras med de drygt 1,8 miljarder som Stampen med flera betalade för Centerpress tidningar 2005.

Ungefär vad var och en satsat i nyemissionen kan också utläsas av siffrorna: Lennart Hörling (eventuellt med Peter Hjörne) 7, Ernström: 27, Stena 25, Styviken: 11, Provobis 10 och Jack Forsgren 1 miljon kronor.

Många kommentatorer har uttryckt tvivel på att de 81 miljonerna räcker för att rädda och utveckla Stampen. VD Martin Alsander hävdar dock att tillskottet räcker och att koncernen i dag har en god kassa.

Klart är bara att de nya miljonerna är en struntsumma i jämförelse med de pengar som skattebetalare, tidigare anställda, frilansare och andra fordringsägare förlorar i samband med rekonstruktionen.

Själv får Peter Hjörne tillbaks drygt sex miljoner av en oprioriterad fordran på Stampen Local Media. Vilket ungefär motsvarar vad tidigare anställda riskerar att gå miste om i infrysta avgångsvederlag.

Föregående

Fixfabriken: Sjudande aktivitet i väntan på grävskoporna

Nästa

Kommunstyrelsen fick kritisk bok som julklapp