Pågående Europamästerskapet i handboll för damer har en gammal göteborgare som högst ansvarig för arrangemanget. Efter 50 år har förre landslagsmålvakten Frank Ström kommit tillbaka till Göteborg för att göra en insats.

– Jag känner mej fortfarande som göteborgare, säger han till Spanaren, men det ska väl erkännas att Stockholm är lika mycket min hemstad. Men jag har min mor i Göteborg och en del gamla kompisar, förstås.

Frank Ström
Frank Ström

Frank Ström lyckades med den ovanliga kombinationen att vara målvakt på elitnivå både i fotboll och handboll – samtidigt. I båda idrotterna tillhörde han Västra Frölunda IF. Han spelade 158 fotbollsmatcher för VF mellan 1965 och 1974. I klubbens handbollslag blev han svensk juniormästare två gånger, 1965 och 1966, och i näst högsta serien var han så duktig att han kom med i A-landslaget som 19-åring.

Handbollens första OS

21 år gammal kom han in på GIH, där han utbildades till idrottslärare. På den tiden var det närmast obligatoriskt för elever som spelade handboll att gå över till SoIK Hellas, så där hamnade Frank med legendariske Roland Mattson som tränare, förbundskapten för landslaget och lärare på skolan.

– Jag blev helt enkelt kvar, konstaterar Frank, som var med i handbollens allra första olympiska spel 1972, vann flera svenska mästerskap med Hellas och spelade 75 A-landskamper plus 9 U-matcher. Under Frölundatiden fanns han i juniorlandslaget sju gånger.

Under 17 år arbetade han som vd för sportföretaget Adidas i Sverige, sedan blev han sin egen.

Vid EM för damer 2006 var han ordförande i organisationskommittén och vid herr-VM 2011 var han marknadschef.

Beroende av publik

Nu är Frank Ström vd i det EM som drivs i bolagsform. Här ägnar han sig mest åt organisation och så räknar han biljetter. Inte så att han sitter i kassan, men…

– …publikintäkterna är väldigt viktiga för oss, säger han. Vi har inga tv- eller reklamrättigheter, dom har Europeiska Handbollförbundet, så vi är beroende av att det kommer folk.

EM har inte varit någon sportslig framgång för Sverige, som dock fortfarande har chans till en hedervärd femteplats.

Frank Ström är för övrigt inte den ende ”hemvändaren” i arrangörsstaben. Ralf Lundberg, under många år en drivande kraft i Göteborgs Handbollförbund, ha varit borta i 15 år. Nu är han, som det heter, competition manager.

Föregående

Planarbete för nybygget Sahlgrenska Life påbörjat

Nästa

Fixfabriken: Sjudande aktivitet i väntan på grävskoporna