Mustafa Mohamed fick ett samtal.

En tränare och en affärsman ville engagera honom som talangscout i Sverige för ett löparprojekt i Kenya.

Det lät intressant, så han träffade de båda britterna.

Mustafa visste inte då att de var två prisbelönade undersökande journalister från Sunday Times som framträdde under falska namn. De ville sätta dit den i Sveriges så populäre, rent av folkkäre, ”Musse”

Georg Arbuthnott, undersökande journalist i rollen som affärsman i friidrott. SMYGBILD: Mustafa Mohamed
Georg Arbuthnott, undersökande journalist i rollen som affärsman i friidrott.
SMYGBILD: Mustafa Mohamed

– När dom sa att någon skulle bidra med dopningspreparat sa jag direkt ”A BIG NO”, berättar Mustafa för Spanaren.

Goda skådespelare

Britterna fick tag i Mustafa på ett träningsläger i Portugal. ”John” ringde upp och ”Musse” gick med på ett möte när han kom hem till Göteborg, tio dagar senare.

Tränaren var mera angelägen än så. Han och hans finansiär kom redan efter ett par dagar till Mustafas hotell i Portugal.

– Jag är väl godtrogen, så jag misstänkte ingenting, säger Mustafa. Dom där två var goda skådespelare. Dom berättade om projektet och att dom hade fått tips om att jag skulle vara en bra talangscout i Sverige, för att hitta lovande löpare.

Mustafa Mohamed fick en redogörelse för hur allt skulle gå till, hur löparna skulle få stöd, hur 15-20 procent av de aktivas inkomster skulle till det nya företaget och att ”Joseph”, som ju Mustafa redan samarbetat med, skulle bistå.

– Jag sa att jag inte jobbat med någon ”Joseph” i Kenya och om någon påstått det var det lögn, säger Mustafa.

Sa blankt nej

Sedan sa de eventuella uppdragsgivarna att ”Joseph” skaffade dopningsmedel. Och Mustafa sa upp bekantskapen.

– Dom ville att vi skulle träffas nästa dag och jag skulle tänka till dess. Jag sa blankt nej, säger ”Musse”, och sa att jag springer för passion, inte för pengar eller berömmelse.

Britterna bad om ursäkt och bytte ämne, frågade vilket Mustafas favoritlag var i fotboll (”jag sa IFK).

Mustafa tog i smyg bilder på ”John” och hans kompis för att kunna föra vidare vad som inträffat. De heter David Collins och George Arbuthnott och båda arbetar för Sunday Times i London, har till och med fått priser för sin undersökande journalistik.

Utan att veta att det var journalister han konfronterats med ringde Mustafa Mohamed sin tränare Ulf Friberg i Sverige. Ingen svarade på Riksidrottsförbundets dopningsjour och ingen på internationella antidopningsbyrån Wadas kontor i Schweiz, men via Riksidrottsförbundets dopningskommission anmälde Friberg det hela för vidare befordran till IAAF (internationella friidrottsförbundet, inte i första hand känt för kamp mot dopning) och Wada (betydligt tuffare).

Kompis med Mo Farah

Men varför skulle en stor engelsk tidning lägga resurser på att försöka sätta dit en internationellt tämligen okänd långdistanslöpare från Sverige? Mustafa Mohamed siktar på OS i Rio kommande sommar, men någon stjärna är han inte.

Det kan väl inte ha något att göra med att han är nära vän med Mo Farah, Storbritanniens löparkung med massor av guld både i OS och VM? Farah är storvilt för dopningsjägare.

”Guilt by association” heter det väl på öarna?

”Musse” och ”Mo” är båda födda i Somalia, men uppvuxna i Sverige och England.

Föregående

Het strid om Känsö att vänta på lördag

Nästa

Känsös framtid ännu oviss efter Brännös extrastämma