– Hade du frågat mig för 20 eller 30 år sedan hade jag nog varit väldigt kritisk. Men det gäller att hitta finansieringsmöjligheter. 

Det säger Nils Hanson om att Göteborgs Stad sponsrar årets Grävseminarium som han själv leder.

Nils Hanson. Foto: Svt
Nils Hanson. Foto: Svt

Grävgeneralen Nils Hanson är till vardags chef för SVT:s Uppdrag Granskning och en av landets mest kända och prisbelönta journalister.

Han har också varit med och arrangerat flera av Föreningen Grävande Journalisters grävseminarier. Så också årets.

På sin hemsida uppger Föreningen Grävande Journalister att föreningen sponsras av en rad medieföretag.

Enligt Nils Hanson har det dock hänt förut att också kommuner sponsrat grävseminarier.

Även Göteborg Stad?

– Nej det är nog första gången i Göteborg. Men detta är något som styrelsen sanktionerat. Det är att ett sätt att säkra verksamheten framöver.

Hur ser du som kritiskt granskande journalist på att kommunen sponsrar ett sådant här arrangemang?

– Hade du frågat mig för 20 eller 30 år sedan hade jag nog varit väldigt kritisk. Men, jag vet inte. Det gäller att hitta finansieringsmodeller. Jag tror inte att föreningens trovärdighet står och faller med att en kommun går in och sponsrar. Det är ju ändå skattebetalarna i förlängningen.

Tycker du att det är OK också när Göteborg & Co betalar resor och hotellrum för journalister som bevakar Way out West?

– Nej, jag tycker inte att det är jämförbart faktiskt. Här går man in och stödjer ett seminarium. Det är inte samma sak som att betala för att journalister ska skriva om Göteborg eller påverka dem att ge reklam eller vad man ska kalla det när det handlar om resejournalister.

I det avtal ni tecknat med kommunen står det att syftet från föreningens sida är ”att öka Göteborgs attraktionskraft som mötesstad”.

– Från föreningens sida? Äh, jag har inte sett det här avtalet själv, så jag kan det inte i  detalj. Står det från FGJ:s sida?

Jag kan läsa igen: ”Syftet med sponsringssamarbetet är från FGJ:s sida att stärka Grävseminariet som arrangemang och öka Göteborgs attraktionskraft som mötesstad…”.   

– Ja, ja det sistnämnda där känner jag inte igen. Vem har skrivit under avtalet? Ja, det kan ju knappast vara föreningens intresse att framhålla Göteborg på det sättet som en evenemangsstad.

Vad säger du om att Göteborgs kommun får sitta vid honnörsbordet med tanke på de priser du själv fått för granskning av korruptionen i staden?

– Jag ser inget större problem med det. Det är svårt att få den här typen av verksamhet att gå ihop och alla som jobbar med det gör det ideellt. Medieföretagen går på knäna.  GP gjorde ju storslagna satsningar på seminarierna förr i tiden men det gör de inte längre och det beror förstås på Stampens ekonomi.

Läs också:

”Grävande Journalister” tar emot pengar av Göteborgs kommun

Göteborgs Stad vill höja kunskapen hos grävande journalister

Vem ska nu lita på grävarna?

Föregående

Vem ska nu lita på grävarna?

Nästa

Grävarna: Göteborg har gjort ett fantastiskt arbete