Fotbollsklubbens Qviding öppna famn för ensamkommande flyktingbarn är en bra affär.

Klubben har tagit hem 270 000 kronor i månaden för 30 madrasser på golvet och 135 000 kronor för mat.

Alla andra kostnader – som tre personal dygnet runt, sänglampor och terapinallar – har kommunen betalat. 

På sin hemsida har klubben vädjat till sina medlemmar om saker som behövs till boendet:

”Vi har fått otroligt många samtal från er där ni vill hjälpa till med olika saker kring vårt transitboende. Vi är jättetacksamma för detta…   Här kommer en lista på önskemål på saker vi behöver. Om ni har något liggandes hemma får ni gärna komma hit med det: fotbollsskor i storlek 39-44, underlakan, kammar, hårgelé, hårtrimmer, frisörsax, pussel och spel för ungdomar/vuxna, teckningsmaterial, tuschpennor, färgpennor, snacks, torkad frukt, kakor…” 

Och:

”Då jul och nyår närmar sig med stora steg, söker vi frivilliga som kan ställa upp och hjälpa till med att servera frukost, lunch och middag till transitboendet. Vi har fått mycket donationer och hjälp vad gäller kläder, sängkläder och frivilliga som ställer upp på helgerna för att servera måltider och det är vi väldigt tacksamma för.”’

Det finns knappast någon anledning att betvivla klubbens och medlemmarnas engagemang för ungdomarna i transitboendet. Men den som studerar klubbens räkningar till kommunen ser också en annan sida av det ideella arbetet: Verksamhet ger klirr i kassan utan att kosta ett öre.

Qviding tar 300 kronor för 30 madrasser i sina fem omklädningsrum. Det ger alltså en hyresinkomst på 9 000 kronor per dag eller 270 000 kronor per månad.

Därtill fakturerar klubben 150 kronor per dag och plats för mat. Eftersom klubben också tar betalt för de tre kommunanställda som finns på boendet dygnet runt ger det 135 000 kronor per månad. Vad maten kostar klubben är oklart. Men utöver de 150 kronor kommunen betalar för mat har klubben bland annat fakturerat för tårta, ”rogivande te för sömnproblem bland pojkarna” och riskokare.

Kommunen betalar också för säkerhetsinsatser och brandskydd i lokalerna, sänglampor, julsaker, sällskapsspel, städning och kontorsmateriel.

Från 16 september till 6 december fakturerade Qviding kommunen totalt 1 311 872 kronor.

I vart fall 738 000 kronor var ren vinst för klubben.

Enligt klubben sträcker sig avtalet med kommunen fram till den 28 februari i år. Kommunen uppger att det muntliga avtalet med Qviding sträcker sig till den sista januari. Oavsett vilket gör klubben en ren vinst på minst en miljon.

 

Tidigare artiklar:

Qviding tar mer betalt än Bert Karlsson för flyktingbarnen

Visselblåsaren som avslöjade fusket i fotbollsklubben Qviding

När fusket stoppades i Qviding halverades antalet deltagare

Föregående

"Kommunen känns som en motståndare"

Nästa

Bakgrund: Hedens framtid