torsdag, februari 2 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

”Jag var på Golfklubben Albatross och såg att Bostadsbolaget sponsrar klubben. Varför det?” frågade en av Spanarens läsare och fortsatte: ” Kan det vara för att Rignäs varit ordförande i klubben?”

Hen syftade på Bertil Rignäs som fick sparken som chef för Bostadsbolaget efter Uppdrag Gransknings kvittoavslöjande från mässan i Cannes.

”Jag vill inte att mina hyrespengar sponsrar en golklubb. Jag vill hellre att pengarna används till underhåll av våra bostäder.
Maktmissbruk”, menade läsaren.

Men skylten är missvisande:

– Jag har forskat vidare och Bostadsbolaget har inte sponsrat Albatross golfklubb. Det verkar som om skylten sattes upp under tiden som Bertil Rignäs var ordförande i klubben men det har aldrig förekommit någon form av sponsring verksamheterna emellan, säger Eva Jonsson på Bostadsbolaget sedan Spanaren ställt frågor. 

Egnahemsbolagets sponsrar däremot Albatross golfklubb – fram till årsskiftet. Rignäs har också varit vd för Egnahemsbolaget.

När avtalet löper ut kommer det dock inte att förnyas.

 Vi har tidigare förbundit oss att annonsera i deras klubbtidning fyra gånger per år. Vi har haft möjlighet att delta i sponsoraktiviteter och arrangera företagsgolf, säger Pertti Heina på Egnahemsbolaget.

Att direktörer och politiker i de kommunala bolagens styrelser använder sponsring för att gynna egna särintressen är inte ovanligt.

För ett par år sedan infördes gemensamma regler i kommunen för att försöka  komma till rätta med oegentligheter.

Hur det lyckats?

I listan här intill redovisar några kommunala bolag (som svarat på Spanarens enkät) sin sponsringsverksamhet.

Är sponsringen till för att gynna bolagens – till exempel hyresgästernas –  intressen eller i vilken mån utnyttjas bolagen av politiker för att exempelvis använda hyresintäkter för att  finansiera sådant som borde betalas över skattsedeln?

Och i vilken mån gynnar pamparna sina egna särintressen?

Läs och fundera och hör av dig till Spanaren med tips och synpunkter!

Skriv till:  redaktionen@visslan.se

Läs också:

Sponsring för pamparnas nöjen

Lista: Kommunala bolags sponsring

 

Previous

Lista: Kommunala bolags sponsring

Next

Sponsring för pamparnas nöjen

About Author

Per Nygren

Journalist med ett förflutet som reporter, grävare och chef i dagspress och som utbildare av journalister. Stolt make, far och morfar. Bra på blöjbyten. Gillar att plocka svamp och laga mat.

Check Also