Efter 60 år som förtroendevald tackar hon för sig.
När Märta Johansson (S), kommunfullmäktiges vice ordförande i Partille, första gången valdes in i kommunens beslutande församling var Tage Erlander statsminister, Sverige hade vänstertrafik och månlandningen bara en dröm.
– Och det satt nästan bara gubbar i fullmäktige, minns hon.

Den 28-åriga SSU:aren från Jonsered fick nog den gången ett och annat ögonbryn att höjas i församlingen som bara bestod av 25 ledamöter. Numera har den vuxit till det dubbla och från nära håll och med uppenbar tillfredsställelse har Märta Johansson sett Partille växa från lantlig idyll till ett modernt och blomstrande samhälle. Siffror som talar: I början av 1960-talet bodde drygt 10 000 människor i kommunen. Idag räknas antalet till över 40 000.

Valrörelsen lika rolig nu som då
Det sätter också sin prägel på valrörelsen.
– Det var mycket intimare förr, säger Märta. Man kände nästan varenda själ.
Även om alla ansikten inte är lika bekanta nu som då tycker hon det är lika roligt att vara ute på gator och torg och träffa folk.
Årets valrörelse har drabbats av en del vandalisering: flera partiers affischer har rivits ner eller blivit nedkladdade.
För Märta Johansson är detta inget nytt och hon berättar att socialdemokraternas affischer av någon anledning varit illa sedda i norra Sävedalen.

Riksdagen i stället för skolledning
Märta är utbildad småskollärare och jobbade de första åren i Göteborg.
I början av 1970-talet tillträdde hon en tjänst som studierektor i Björndammens rektorsområde och avancerade så småningom till rektor för hela verksamheten.
Det arbetet pågick parallellt med de politiska uppdragen i Partille fram till 1994 då hon valdes in i riksdagen.
Men redan 1981 utsågs hon till ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, den högsta och mest prestigefyllda församlingen i S-rörelsen.

Glömmer aldrig Carlssons tillträde
Märta hade varit mycket i Spanien och var väl hemma i språket. Den färdigheten innebar att hon fick flera uppdrag i Latinamerika och fick företräda Sverige i olika sammanhang.
Under de åren inträffade den händelse som hör till de mörkaste inte bara i hennes liv.
Olof Palme mördades en sen fredagskväll i slutet av februari 1986. Följande måndag samlades en chockad och djupt bedrövad partistyrelse för att välja Palmes efterträdare. Märta kommer aldrig att glömma uttrycket, hela kroppsspråket hos Ingvar Carlsson när han accepterade ett uppdrag som var det sista han ville ha under så vidriga omständigheter men inte kunde tacka nej till.

67-åring lämnade riksdagen – men gick inte i pension
Märta tillhörde dem som fick uppdraget att i Arlandas VIP-avdelning ta emot mängder av utländska statschefer och andra framstående personligheter som kom till Stockholm för att hedra Palmes minne. Hon nämner bland andra Västtysklands förre förbundskansler Willy Brandt.
Märta var 67 år när hon lämnade riksdagen men hade inga tankar på att pensionera sig från den lokala politiken.
I dag deltar hon med liv och lust i valrörelsen och kan bland annat synas på Kyrktorget där Socialdemokraterna tävlar med Moderaterna om uppmärksamheten.

Lämnar inte sitt parti efter 70 år
Och sen då?
Med ålderns rätt och – hennes egna ord – nedsatt rörlighet ser hon inte framför sig några stora äventyrligheter utan en stillsammare tillvaro hemma i Tultered.
– Jag är road av att laga mat och jag trivs hemma och på min altan.
Men givetvis ska hon inte lämna partiet som hon varit medlem i sedan 1952.
– En gång i månaden träffar jag Partilles sosseseniorer.

Previous

Hög temperatur och friska valvindar i Nordstan

Next

Sätt fart i regionpolitiken!