VI HAR FÅTT ett nytt kommittéförslag som bygger på ett tidigare utredningsförslag. Det tidigare utredningsförslaget förkastades visserligen men nu återkommer det med smärre justeringar. Kommittén har också haft till uppgift att göra en översyn och en analys av den så kallade webbsändningsregeln samt att analysera och ställning till behovet av att inskränka grundlagsskyddet för uppgiftssamlingar avseende lagöverträdelser.

En sida som man vill stoppa är t ex Lexbase som sammanställer domar från domstolar, sajten har utgivningsbevis och är därmed skyddad av Yttrandefrihetslagen. Allmänheten kan köpa uppgifter ur basen.

Det finns andra baser med samma uppgifter exempelvis Norstedts Juridik, Infonet med flera. Men dessa har inte allmänheten tillgång till utan de riktar sig mot journalister, jurister, myndighetspersoner och personer inom näringslivet.
SKÄLET TILL ATT just allmänna sajter bör stoppas uttrycks av regeringen ”Allmänt tillgängliga tjänster får typiskt sett medföra ett större integritetsintrång av uppgifter samtidigt som de riktar sig till aktörer med behov av information i sin yrkesutövning”.
Detta förslag prövades först 2018 och förkastades men har nu återuppstått.

Ett av problemen är att förslaget ligger i linje med vad EU anser, men vad man kanske inte tänker på är att offentlighetsprincipen finns i Sverige men inte i andra länder i EU (med undantag av Finland).
Enskilda domar kan ju var och en hämta ut i Sverige och har så kunnat i över 200 år.

Just integritetsintrång får mig att bli undrande. När jag går in på nätet och ser vilka uppgifter som finns om mig särskilt då jag äger en villa blir jag nästan orolig.
Vad finner jag?
NAMN, FÖDELSEDATUM, jobb, styrelseuppdrag, storlek på huset med flygfoto, taxeringsvärde, medelinkomst i området, andelen med betalningsanmärkningar, hur många och vilka som i övrigt bor i mitt hus, hund, ej brott, ej tvistemål eller stämning, inga namnbyten.
Det finns säkert fler uppgifter som jag inte sett.

När det gäller brottslingars integritet är man beredd att till och med ändra i grundlag. Men bara för allmänheten. Vissa får fortfarande ha tillgång till professionella baser.
Men det var ju för att allmänheten skulle ha tillgång till offentliga handlingar som man instiftade offentlighetsprincipen. Och då får både min och brottslingars integritet vika.

Föregående

Betalningsproblem ökar rejält under pandemin

Nästa

"Skärp dig, staten!"