torsdag, februari 2 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Hacka lök, purjolök, vitlök och svetta på låg temperatur i en gryta med fett.

Krydda med örter som oregano, mejram, paprika, chili, koriander, ingefära, gurkmeja. Ta vad du har och gillar så blir det mumma för smaklökarna. Tomatpuré och pulverbuljong är ett smidigt alternativ. En dryg tesked kan vara lagom.

Och så i med tomaterna. Har du fryst under säsongen ta det, eller från en papplåda. Du kan komplettera med torkade som är mer aromatiska. I så fall i bitar blötlagda i lite vatten om de är hårda. Söta eventuellt med rivet äpple, morot eller honung.

Tricket är att det ska koka ihop. Låt det sedan sjuda med locket på glänt. Då kommer smakerna fram bättre och det blir lite krämigt.

Till detta kan jag ta ekologisk hård tofu, som jag skurit i en till två centimeters kuber och steker försiktigt i en gjutjärnspanna eller bara blandar i och rör om.

Men vad jag verkligen älskar är att skära haloumi, också i kuber, som jag steker på svag värme. Den gifter sig otroligt gott med tomaterna och jag lägger den krispiga och lite sega haloumin ovanpå soppan.

Om du vill, gör en sallad under tiden eller ta bröd till, men jag tycker soppan mättar som den är. Har du persilja kan du dutta på det med, så får du också lite grönt.

Ingredienser: Lök, purjolök, vitlök, örter och kryddor från köket, tomatpuré, buljong, tomater, haloumi eller tofu.

Previous

Rekord i semlor på Tjörn

Next

Nytt segelfartyg för biltransporter

About Author

Rosi Tholin

Jobbat med media och journalistik i eget företag bland annat med egna tidningar och medarbetare på Norra Halland. I dag engagerad i grönsaksodling för självhushållning och varsam renovering av fastigheten på Falbygden.

Check Also