Hacka lök, purjolök, vitlök och svetta på låg temperatur i en gryta med fett.

Krydda med örter som oregano, mejram, paprika, chili, koriander, ingefära, gurkmeja. Ta vad du har och gillar så blir det mumma för smaklökarna. Tomatpuré och pulverbuljong är ett smidigt alternativ. En dryg tesked kan vara lagom.

Och så i med tomaterna. Har du fryst under säsongen ta det, eller från en papplåda. Du kan komplettera med torkade som är mer aromatiska. I så fall i bitar blötlagda i lite vatten om de är hårda. Söta eventuellt med rivet äpple, morot eller honung.

Tricket är att det ska koka ihop. Låt det sedan sjuda med locket på glänt. Då kommer smakerna fram bättre och det blir lite krämigt.

Till detta kan jag ta ekologisk hård tofu, som jag skurit i en till två centimeters kuber och steker försiktigt i en gjutjärnspanna eller bara blandar i och rör om.

Men vad jag verkligen älskar är att skära haloumi, också i kuber, som jag steker på svag värme. Den gifter sig otroligt gott med tomaterna och jag lägger den krispiga och lite sega haloumin ovanpå soppan.

Om du vill, gör en sallad under tiden eller ta bröd till, men jag tycker soppan mättar som den är. Har du persilja kan du dutta på det med, så får du också lite grönt.

Ingredienser: Lök, purjolök, vitlök, örter och kryddor från köket, tomatpuré, buljong, tomater, haloumi eller tofu.

Föregående

Rekord i semlor på Tjörn

Nästa

Nytt segelfartyg för biltransporter