Blir du sjuk i en annan del av Sverige än i din egen region kan läkarna – och du själv – få problem. Det är nämligen svårt att ta fram viktiga journaluppgifter om dig.
Men om två år kommer det att bli lättare om allt går som det borde.
Man tror kanske att digitaliseringen letar sig in i sjukvårdens alla viktiga skrymslen.
Men icke så. Läkarna klagar på flera fronter.
Så här kan det se ut:
En person är på resa, blir sjuk och måste opereras. Doktorn behöver veta hur patientens sjukdomshistoria ser ut. Men den syns inte på skärmen. För uppgifterna är inlåsta i en annan del av Sverige.
Exemplen kan radas upp.
Här finns åtskilligt att göra.
Juridisk djungel
IT-fantomerna måste greja till det tekniskt så sjukvårdens organisationer kan hitta varandras uppgifter.
Inte omöjligt att lösa, uppger de som förstår.
Däremot finns det lagar om sekretess, integritet och annat.
I fjol somras tillsatte regeringen en utredning som nu håller på att armbåga sig igenom den juridiska djungeln. Här ska integritet vägas mot tillgänglighet med mera. Det gäller inom både socialtjänsten och sjukvården.
I januari nästa år ska den viktiga delen vara klar. Sedan skickas betänkandet ut på remiss.
-Normalt bör regeringen ha fått in alla remissvar i maj, säger Henrik Moberg, kansliråd på socialdepartementet och den som handlägger utredningen.
– Sedan ska regeringen i vanlig ordning skriva en proposition som lämnas till riksdagen för behandling. Så följs skolboken bör en ny lag gälla från halvårsskiftet 2022.
Till dess får läkarna fortsätta föra en hård kamp med tekniken för att inte begå misstag då de behandlar okända patienter.