JAG HAR BLIVIT begåvad med hund. Min sambos dotter har lämnat över en hund medan hon själv är på resa. Vad jag då upptäckt som förbryllar mig är våra politikers beslut som helt verkar sakna konsekvensanalys. Jag tänker på den plastpåseskatt som vi nu skall betala när vi handlar varor i livsmedelsbutikerna.

Detta ska vi betala för att plastpåsar inte är bra för miljön bland annat genom att de hamnar i haven och skadar fisken och de havslevande däggdjuren. Jag trodde att de allra flesta plastpåsarna används som avfallspåsar och hamnar hos renhållningsverken och brändes.

Men som den miljövänliga person jag är så har jag naturligtvis anammat att plocka upp efter min hund när han bajsat. Men problemet är ju att jag nu plockar upp i en påse av plast, en så kallad bajspåse, för hundar. Detta har också inneburit att jag observerat att våra papperskorgar som står härute där jag bor är fulla av bajspåsar i regnbågens alla färger.

Och när jag ser hur många människor som har hund förstår jag vilka mängder det blir med åtminstone två eller tre påsar per dag och hund.

BORDE JAG INTE LÅTA hunden bajsa på något ställe där människor inte riskerar att gå och låta naturen ta hand om bajset? Det försvinner ju åtminstone med tiden vilket inte plasten gör. Men min tanke går till våra politiker. Varför inför man skatt på plastpåsar i livsmedelsbutikerna och inte på plastpåsar för hundbajs? Dessutom upptäckte jag när jag köpte hundbajspåsar att det fanns rullar med plastpåsar som inte kostade 7 kronor per påse, utan endast någon enstaka krona.

Om våra politiker inför en skatt på plastpåsar i livsmedelsbutiker för miljöns skull så antingen ljuger de eller är de verklighetsfrämmande. Om det är så att de behöver skatt till statsbudgeten så kan de väl säga det och inte gå omvägen runt miljön.

Föregående

Metroställen ett elände inte bara i Göteborg

Nästa

”Ge sämsta skolan lika bra lokaler som politiker har”