OM INTE FÖRR så inser man att man inte längre hänger med då den enklaste kommunikation bryter ihop.

Som här om dagen.

Jag fick via Postnord ett nytt inloggningskort till min internettjänst från Nordea. Med samma kod som mitt gamla kort, enligt medföljande brev.

Det är bara det att jag, vad jag kan minnas, aldrig varit kund hos Nordea. Och någon kortläsare från Nordea har jag inte.

Så jag trodde att jag var utsatt för ett av dessa bedrägerier som vi pensionärer brukar utsättas för eftersom vi antas inget begripa.

FÖR SÄKERHETS SKULL ringde jag Nordea.  Jag kom fram till en automatisk telefonsvarare som möjligen kunnat hjälpa mig om jag bara kunnat knappa in min kod. Vilken jag, vad jag kan minnas, aldrig haft eftersom jag, vad jag kan minnas, aldrig varit kund hos Nordea.

Så jag gick in på nätet och ställde frågor till Nordeas kundtjänst.

Så här blev det:

Hej! Jag heter Nova och är Nordeas chatt-robot. Jag är ny på jobbet och lär mig mer och mer hela tiden. Hur kan jag hjälpa dig?

Hej!

God eftermiddag.

Jag har fått ett ”nytt inloggningskort till din internettjänst” från er. Mig veterligt är jag inte kund hos er. Hade visserligen ett postgiro en gång i tiden men det är nog tio år sedan. Så varför har jag fått detta?

Jag förstår inte riktigt. Kan du försöka ställa frågan med färre ord? Du kan ställa följdfrågor senare om du vill.

Försökte prata med kundservice men där krävdes en inloggningskod som jag inte har. Vad gör jag då?

Är du privat- eller företagskund?

Varken eller.

Menar du: Hur loggar jag in?

Nej.

Jag är ledsen att inget av förslagen är vad du letade efter. Kan du berätta på ett annat sätt vad det är du letar efter?

En människa.

Är du privat- eller företagskund?

Varken eller.

Jag är ledsen, men jag förstår inte riktigt det du frågar om. Kan du försöka ställa frågan på ett annat sätt?

Jag undrar var människorna på den där banken finns. För de måste ju finnas. Om inte för annat så för att bjuda kommunala tjänstemän på julbord och sånt. För det är väl inte chattroboten Nova som bjuder?  (Läs För många bankbetalda fester för chefer på stadsledningskontoret?)

Föregående

Vilka kommer att bestämma i Göteborg de kommande åren?

Nästa

Tankar av en språkpolis