En tipsare hävdar att finansgruppen inom stadsledningskontoret i Göteborg bjuds på bland annat julluncher, julbord, julkonserter, sommarkonserter och golftävlingar av banker i Göteborg.

Banker som finansgruppens tjänstemän på skattebetalarnas uppdrag  gör affärer med.

Bankerna borde enligt tipsaren ”få reda på att det inte är ok att ha dessa inbjudningar om nu de anställda inte vet vad som är rätt och riktigt”.

Den externa mottagaren av tips från visselblåsare skriver så här:

”Tipsaren uppger att finansgruppen inom stadsledningskontoret skall ha tagit emot mutor bland annat den 28 november 2018 samt att ’andra saker har skett under flera år’.

Tipsaren redogör för händelsen enligt nedan:

’Finansgruppen går på flera tillställningar som de får inbjudningar av från bankerna. Det är både lunchmöten och kvällsaktiviteter oftast med mat som de blir bjudna på. Den senaste var 181128 på Clarion Post Hotell när det var julmingel som Nordea bjöd på. Det är även olika julbord och julkonserter och sommarkonserter. Det har även förekommit golftävlingar.

Jag tycker att det kan ses som muta. Detta då de har avtal som är tecknade med bankerna och då de även är i beroende ställning då de lånar pengar i Göteborg Stads namn av bankerna.’

Tipsaren uppger även att avdelningen bör informeras att ’detta inte är något som man kan tacka ja till. Att detta skall förmånsbeskattas. Bankerna skall även få reda på att det inte är ok att ha dessa inbjudningar om nu de anställda inte vet vad som är rätt och riktigt.’”

Tipset ska utredas.

LÄS OCKSÅ:

Vad en myndighets företrädare kan låta sig bjudas på är en avvägningsfråga. HÄR ett intressant referat av Svea hovrätts dom rörande myndighetsföreträdares deltagande i fester anordnade av branschorganisationer.

Föregående

Lisebergshallen försvinner - saknas av RIK och Tina Turner

Nästa

Vilka kommer att bestämma i Göteborg de kommande åren?