DAGENS NYHETER införde den 4 april (inte första april) en”Genusrobot”. Det är ett internt verktyg som ger varje skribent ett mejl på hur omnämnandena fördelats på män och kvinnor i deras texter. Detta skall vara viktigt för att öka medvetenheten på individnivå.

Men genusroboten mäter ju på könsnivå vilket konkret måste innebära att den mäter med namn. Men genus är ju endast en social konstruktion så i identitetsteorins namn, hur vet roboten att personen med ett visst namn identifierar sig med ett visst kön?

Ett annat problem är att mäta med namn. Jag heter Jan, men hur vet roboten att jag är en man? Flera kvinnor heter också Jan.

MEN OM MAN SER lite mer allvarligt på genusroboten så är DN alltså den tidning som tillsammans med andra Stockholmsmedier med statens hjälp skall kontrollera andra medier så att de inte har falska nyheter. Men för den egna tidningen är det viktigare att de har rätt fördelning gällande kön.

Jag kan just undra hur DN:s utrikeskorrespondenter skall rapportera om presidenter och premiärministrar. Det lär bli mycket om Theresa May (samt ett och annat om Angela) om hon skall väga upp alla Vladimir Putin, Donald Trump, Victor Orban med flera. Men de som har DN får nog läsa mängder av artiklar gällande Norge (där väl större delen av regeringen är kvinnor). Skönt att vi andra har Spanaren.se.

Man undrar dock vad som är viktigt i journalistiken: är det verkligheten eller är det representativiteten?

Föregående

Kvinna åtalas för hets mot "niggers"

Nästa

Kan utländska valobservatörer stoppa fusk - och nazister?