onsdag, mars 22 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Boken Grytor utan gränser är precis som den utger sig för att vara, en reportagebok om människor och mat i en skön mix. Livsöden blandas med recept, glädje, elände och en bit kulturhistoria samt kända råvaror tillsammans med exotiska ingredienser.

GrytorVi får recept på grytor, kött, vegetariskt och många röror, men även kakor och efterrätter.

Det blir tydligt att matlagning förenar och rätterna har lagats av människor från sjutton länder. Många grytor verkar vara universella, men innehållet varierar ofta beroende på lokal tillgänglighet. Skribenterna är imponerade över att det går att laga bra mat med enkla medel. Kvinnorna hackar och skär utan skärbräda, precis som min mormor, som höll brödet mot bröstet när hon skar det. Några rätter kan vara lite avancerade, men beskrivningarna är lätta att följa med tips och alternativa ingredienser.

Författarna har mött flyktingarna i Pireus och insett att det är ett mirakel att flera av dem överlevt på de skraltiga båtarna till Greklands öar. Dessa människor har sedan kommit till flyktingförläggningarna i Halland där nya band har knutits med maten som en gemensam nämnare.

Boken ges ut på förlaget Vardagens Mysterier och skribenter är Agneta Lindblom, Agnes Hultén och Anne Wollter. Fotograf: Leif Gustafsson.

Previous

Har den där idioten verkligen körkort?

Next

Akademiska Hus flyttar delar av huvudkontoret till Stockholm

About Author

Rosi Tholin

Jobbat med media och journalistik i eget företag bland annat med egna tidningar och medarbetare på Norra Halland. I dag engagerad i grönsaksodling för självhushållning och varsam renovering av fastigheten på Falbygden.

Check Also