Mo Farah, Paula Radcliffe – megastjärnorna stöder Mustafa Mohamed efter skandalen med journalisterna som ”maskerade” försökte locka honom in i en dopningsaffär.

Spanaren avslöjade för en tid sedan hur två undersökande journalister ville locka Mustafa i en fälla och vi förmodade att det berodde på hans vänskap med Mo Farah, en av Storbritanniens största idrottsstjärnor.

– Det som Spanaren skrev spreds snabbt, inte minst inom sociala medier, säger ”Musse”. Mo ringde mej för att få veta vad som hänt.

Mo Farah, OS-guldmedlajör. Foto: Vinod Divakaran
Mo Farah, OS-guldmedlajör. Foto: Vinod Divakaran

Vad som sades mellan de båda vännerna stannar mellan dem.

– Men jag kan säga att han inte lät överraskad, säger Mustafa. Själv är jag nöjd med hur jag agerade och jag har enbart fått positiva reaktioner.

Artikel i skotsk tidning

En som reagerat är Paula Radcliffe, världens genom tiderna snabbaste kvinnliga maratonlöpare och numera tv-kommentator. Ett av hennes senaste twitterinlägg berömmer en artikel i största skotska tidningen Herald.

I helgen beskrev Herald hur Sunday Times journalister gått till väga, hur de försökte lura Mustafa.

– Jag har funderat på varför och kan inte komma fram till något annat än det faktum att jag är vän med Mo, säger Mustafa.

Heraldjournalisten Doug Gillon efterfrågade en kommentar från Sunday Times, som inte verkade alltför samarbetsvillig. Gillon påpekade att deadline för hans krönika var 20.00. ST lämnade ett ”goddagyxskaftsvar” om att man inte kommenterar undersökningar av allmänintresse – klockan 19.59, nästan fyra timmar efter att frågan ställts.

Mo Farah har vunnit två olympiska guldmedaljer, och siktar på flera i sommar, har fem VM- och åtta EM-guld. Han har misstänkliggjorts och är storvilt för förhoppningsfulla dopningsavslöjare.

Paula Radcliffe, snabbaste kvinnliga maratonlöparen. Foto: Ed Costello
Paula Radcliffe, snabbaste kvinnliga maratonlöparen. Foto: Ed Costello

Målet är OS

Mustafa Mohamed har lagt det inträffade bakom sig och är glad att han agerat så att inga misstankar kunnat riktas mot vare sig honom eller hans vän.

Målet är olympiska spelen i Rio de Janeiro om fyra månader. Men hinner ”Musse” hitta formen för maraton? Han har varit sjuk i flera omgångar, tvingats välja bort tävlingar i april och måste hitta ett maratonlopp i maj för att kunna springa på kvalificerande 2.12. Det skulle vara 28 sekunder under personliga rekordet.

– Jag vet inte vad jag ska tro, kan ju bara hoppas.

Men han har en plan B.

– Nya EM i halvmaraton (Amsterdam 10 juli) blir nya målet om jag inte kommer med i OS.

Läs tidigare artikel  om försöket att lura ”Musse” HÄR

Föregående

Är valet av Ann-Sofie Hermansson olagligt?

Nästa

Obegripligt krångligt och orättvist att resa med Västtrafik