
Regeringen skjuter till 71 miljoner till sjö- och flygräddningen. Detta skedde i samband med att vårändringsbudgeten presenterades på måndagen.
– Ett välkommet besked, även om det inte löser de långsiktiga problemen så ger det oss andrum, säger Sjöfartsverkets generaldirektör Erik Eklund.
Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsverksamhet har under lång tid varit underfinansierad. Därför aviserade verket i sin treårsplan att fem helikopterbaser skulle behöva stängas för att nå en ekonomi i balans.
Arbete med nedläggning av två baser pågår
Förberedelser för planerade nedläggningar av två baser har inletts och pågår.
De senaste åren har ett flertal andra åtgärder för kostnadseffektivisering och besparingar vidtagits, men det är inte tillräckligt för att täcka hela underskottet.
– På kort sikt innebär tillskottet att en planerad basstängning i juni kan dras tillbaka. Det känns bra och är ett steg i rätt riktning, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningen.
Verksamhets på föregående års nivå under 2025
Tillskottet av nya pengar gör att Sjöfartsverket kan bibehålla sjö- och flygräddningsverksamheten på tidigare års nivå under 2025.
– Frågan hur vår ekonomi ska se ut på lång sikt är fortfarande utmanande, men dagens tillskott visar en vilja hos regeringen som vi hoppas de tar med sig när de börjar skriva på höstbudgeten, avslutar Erik Eklund.
Fakta
I sin anslagsframställan till regeringen för 2025 äskade Sjöfartsverket 297,5 miljoner kronor till sjö- och flygräddningsverksamheten – och fick 160,4 miljoner kronor.
Tillskottet på 71 miljoner kronor finansierar underskottet andra halvåret 2025.
I Sjöfartsverkets anslagsframställan till regeringen för 2026 äskar verket 291,5 miljoner kronor.