
Den nu inledda dialogen mellan politiker och tjänstepersoner i de 49 kommunerna i Västra Götalands län och politikerna och tjänstepersonerna i organisationen Västra Götalandsregionen, VGR, ska leda till ett nytt hälso- och sjukvårdsavtal.
Det ska beskriva hur personer med behov av hälso- och sjukvårdsinsatser bäst ska få den hjälp de behöver och om det är kommunen eller regionen, VGR, eller kanske båda, som ska svara för vården.
Det nya hälso- och sjukvårdsavtalet ska börja gälla 2027.
Nya delar i avtalsförslaget är exempelvis patientens egenansvar och vikten av att snabbt komma hem efter sjukhusvård.
Första omgången av tre är genomförd
Dialogen mellan kommunerna och regionen, VGR, genomförs i sammantaget tre omgångar. Den första är redan avklarad när ca 250 politiker träffades och samtalade om ansvarsfördelningen av hälso- och sjukvårdsinsatserna.
Två dialogomgångar kvarstår således. De genomförs av tjänstepersoner från kommun och region och ska vara genomförda i och med februari månads utgång.
Förslag på avtal och lagstadgade överenskommelser i sommar
Resultatet av allt arbete skall ligga framme, diskuterat och klart, i sommar, klockan tolv den 12 juni 2025. Det som ska processas fram till detta datum är förslag till nya hälso- och sjukvårdsavtal samt om fyra lagstadgade överenskommelser.
God och nära vård i 49 kommuner
Materialet som skickats ut och som deltagarna i dialogmötena sätter tänderna i är avtalsförslag som reglerar parternas hälso- och sjukvårdsansvar och stödjer samverkan i linje med strategin för god och nära vård. Avtalen ska leda fram till en länsgemensam strategi mellan regionen, VGR, och länets 49 kommuner så att invånarna ska blir omhändertagna på ett säkert och sammanhållet sätt och upplever en sammanhållen, god och nära vård.

Några kommentarer från deltagande politiker
Bengt Hilmersson, kommunstyrelsens ordförande i Vårgårda.
– Vi ska alltid vara på samarbetsnivå. Vid varje patient vi hanterar så är vi två parter och det kommer inte alltid att vara enkelt. Men om vi gör det vi ska enligt avtalet så kommer det att fungera.
Andra politiker säger:
– Om inte detta blir en bra process och vi får till ett riktigt bra avtal, så vet jag inte hur det skulle gå till.
– Vi öppnar upp mycket mer för samverkan nu, i denna goda process. Vi måste ha inställningen att vi samverkar för patienten.
– Vi kommer inte att ha mer personal i framtiden. Avtalet måste vara en möjliggörare för att göra allt vi kan med den personal vi har – så det nya avtalet är verkligen ett viktigt ”tillsammansdokument”.