Kyrka Katolsk
För många känt som Häckenborg, men här huserar numera en katolsk församling.

PÅ MIN ODYSÈE genom Hisingen stötte jag helt plötsligt på katolska kyrkan eller st:a Maria Magdalenas kyrka som den egentligen heter och som ligger vid Slättadammsgatan 10.
Adressen kanske ni känner igen, för huset här tillhörde innan Häckens fotbollslag vilket troligen är mera välkänt i Göteborg (Häckenborg).
År 2005 blev kyrkan en självständig kyrka och omfattar även Öckerö, Kungälv, Tjörn och Stenungsunds kommuner och 2011 köpte man lokalen.
ANTALET KATOLIKER i Sverige är ungefär 125 000 men är stigande. Kyrkan lyder under Stockholms katolska stift liksom alla katolska kyrkor i Sverige.
Intressant är Katolska kyrkans ställning i Sverige. Den katolske biskopen i Sverige blev för några år sedan kardinal (2017) och får man tro utländska tidningar så kan han vara en kandidat för att bli påve efter den nuvarande påven Fransiskus.
HAN ÄR DEN FÖRSTE romersk-katolske biskop av svensk börd (född i Schweiz av svenska föräldrar) sedan reformationen i Sverige 1527.
För två år sedan besökte han Caritas frivilligorganisation i Hjällbo och kyrkan på Hisingen.
Varför vet vi då så lite om kyrkan på Hisingen? Den gör ju inte reklam för sig genom böneutrop eller ens klockringning.
DÄRFÖR PASSAR ju katolska kyrkan väl in i detta stillsamma och tysta område.
Men det finns ett förslag om att staden vill bygga ett flerfamiljshus på berget vid Tånåsvägen ett beslut som är överklagat.
Men ingen har klagat på att katolska kyrkan har sitt säte i idyllen.

Föregående

Blöt festival - vädret i vägen för både besökare och utställare

Nästa

Hans nya metod kan kapa köerna för transplantation av njurar