Allt fler hyror börjar bli klara i Göteborgsregionen. 1 300 hushåll som bor hos privatvärdar i Göteborg har fått ett tvåårsavtal och i Varberg finns ett beslut om årets hyror.
I bägge fallen handlar det om hyreshöjningar.

De privata värdar i Göteborg som valt att förhandla genom ombudet Stadsån har kommit överens med Hyresgästföreningen om ett tvåårsavtal. Det gäller för i år och nästa år och innebär hyreshöjningar på i genomsnitt 8,5 procent. I år höjs hyrorna med 4,95 procent och nästa år med 4,4.

Lashkar Salah Hyresgästföreningen
Lashkar Salah

”Bästa resultatet sett till omständigheterna”
För nyproduktion blir höjningen lägre, i år 2,8 och nästa år 2,5 procent.
– Det är höga hyreshöjningar som kommer att vara tuffa för många hyresgäster som redan är ekonomiskt pressade. Det är klart att vi inte är nöjda, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lashkar Salah, som dock konstaterar att det trots allt var den bästa överenskommelse som var möjlig att få till.
När förhandlingarna inleddes i höstas krävde Stadsån att hyrorna skulle höjas med 12 procent.
– Det är positivt att vi har kunnat komma överens på nivåer som är betydligt lägre än det rekordhöga hyreskravet, säger Lashkar Salah.

HMK bestämmer hyror i Varberg
Också för de 5 500 hushåll som bor hos kommunala Varbergs Bostad finns nu en överenskommelse om årets hyror.

Michée-Nilsson Hyresgästföreningen
Michée-Nilsson

Den är inte ett resultat av lokala förhandlingar utan bygger på ett beslut av tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommitten, HMK.
Där hamnade nämligen förhandlingarna sedan bolaget valde att stranda. Detta sedan Hyresgästföreningen sagt blankt nej till bolagets hyreskrav på 9,54 procent.
– Det var en väldigt hög nivå som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. Hyresgästerna ska inte ta hela notan för kostnadsökningarna. Varbergs Bostad har många goda år bakom sig och borde ha byggt en kassa för sämre tider, säger Hyresgästföreningens förhandlare Michée Nilsson.

Retroaktiv höjning för april och maj
HMKs beslut innebär höjningar med mellan 3,45 och 5,90 procent beroende bland annat på nuvarande hyra och kvalitet i boendet. Den nya hyresnivån gäller från 1 april vilket innebär att hyresgästerna får betala höjningen retroaktivt för april och maj.
– Det är bra att höjningen är betydligt lägre än vad bolaget ville ha. Men det är en hög höjning som kommer att bli tuff för många hyresgäster. Det är vi inte nöjda med. Att hyresgästerna dessutom får betala retroaktiv höjning är ytterligare en smäll som bolaget hade kunnat undvika, säger Michée Nilsson.

Föregående

Skolbygge utan upphandling kan kosta kommunen miljonbelopp

Nästa

Gästboken där namnen är huggna i sten