Privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna GFR avbryter de lokala förhandlingarna i nio kommuner i Göteborgsregionen. I stället blir det en oberoende skiljeman som avgör årets hyror.
– Vi är besvikna på att fastighetsägarna aldrig verkar haft som avsikt att komma överens lokalt, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

De kommuner där det nu i stället blir en skiljeman som beslutar om årets hyresnivå är Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Orust, Stenungsund, Tjörn, Varberg och Öckerö.

”12 procent en orimlig ingång i förhandling”
När hyresförhandlingarna inleddes i höstas krävde GFR hyreshöjningar med 12 procent.
– Det var en helt orimlig ingång i förhandlingarna som inte tog hänsyn till hyresgästernas pressade situation. I en förhandling måste det finnas ett delat ansvar, det kan inte bara vara hyresgästerna som ska ta smällen för det tuffa ekonomiska läget, säger Sofi Bringsoniou.

”Oundvikligt att lämna lokala förhandlingarna”
Linda Siverbo är näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna GFR och hon menar att beslutet att lämna de lokala förhandlingarna var oundvikligt.
– Vi står alldeles för långt ifrån Hyresgästföreningen för att kunna komma överens vid förhandlingsbordet. Vi har gjort allt vi kan för att fastighetsägarna ska få en rimlig kompensation för de kraftiga kostnadsökningar branschen just nu upplever, säger hon.
– Utan kompensation kommer inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter att finnas på sikt, något alla förlorar på, inte minst alla hyresgäster.

Skiljeman sedan förra året
Fastighetsägarna GFR har redan tidigare i år utnyttjat möjligheten att använda en särskild skiljeman. I Göteborg beslöt skiljemannen att hyrorna ska höjas med 5,3 procent från första april och i Mölndal blir höjningen 5,4 procent från samma datum.
Möjligheten att använda sig av en skiljeman för att lösa hyrestvister infördes förra året. Skiljemannen utses av hyresnämnden.

Föregående

Därför återkommer bandyns evenemang ofta till Västsverige

Nästa

Två skolor i Göteborgsområdet klara för final i fågelholks-SM