Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, och Hyresgästföreningen har kommit överens om årets hyror.
I genomsnitt blir hyreshöjningen 4,99 procent och gäller från årsskiftet.
Den berör de 7 200 studenter som hyr av SGS.

I december förra året valde SGS att stranda de lokala förhandlingarna och vände sig i stället till det partsammansatta tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommitten HMK.
Kravet från SGS låg på 9,1 procent men det avvisades bestämt från Hyresgästföreningen som ansåg att det var orimligt högt.

Lokal lösning på lägre nivå än medlingsbudet
Men nu har parterna ändå lyckats nå en lokal överenskommelse.
– Det är positivt att SGS visade att de är beredda att ta ansvar genom att träffa en lokal överenskommelse som är lägre än det medlingsbud som HMK lämnade, säger Pontus Blad, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Det bästa som kunde åstadkommas
Däremot är Pontus Blad inte nöjd med nivån på höjningen som han menar kommer att bli tuff för många. Men han betonar att Hyresgästföreningen gjort allt för att bromsa höjningen och att detta ändå är en så bra uppgörelse för hyresgästerna som det gick att åstadkomma.
Eftersom höjningen gäller från årsskiftet betyder det retroaktiva hyror för årets första kvartal. De kommer att tas ut på april månads hyresavi.

Lokal uppgörelse även med Wallenstam
Även med privatägda Wallenstam finns en klar lokal överenskommelse om årets hyror. Det är ett tvåårsavtal och innebär att för hyresgäster som inte bor i nyproduktion höjs hyran i år med 4,99 procent. För hyresgäster i nybyggda lägenheter blir höjningen i år 3,4 procent och nästa år 3,2.
När förhandlingarna inleddes ville Wallenstam höja med mellan 7 och 9,5 procent från 1 februari.

”Bra med uppgörelse, men ändå hög nivå”
Sofie Hjelmgren är förhandlare hos Hyresgästföreningen och hon är inte nöjd med den nya hyresnivån utan konstaterar att det kommer att bli tufft för många hyresgäster.
– Samtidigt är det bra att vi kunnat enas om en lokal överenskommelse som är betydligt lägre än det första yrkandet, säger hon.
Bolagets vd Hans Wallenstam säger i ett pressmeddelande att hyreshöjningen inte täcker kostnadsökningarna.
– Men vi har ändå valt att komma överens på denna nivå för att hyresgästerna ska få ett besked om sin kommande hyra.
Wallenstam har 2 750 lägenheter i Göteborg.

Föregående

Flimmerskolan ska flytta hjärtvården närmare patientens hem

Nästa

Nya höjda hyror klara för 27 000 hos privatvärdar - efter beslut av skiljeman