Stefan Albrechtson är Sävehofare sedan barnsben. Han har gjort nästan allt man kan göra i en idrottsförening.
Han har varit tränare, han har spelat i klubben på alla nivåer. 1975-76 hade han en säker plats i A-laget, men ett benbrott tvingade honom att ta paus ett år.

Han började läsa på Handelshögskolan, men 1979 valde han att hoppa av studierna för att ta jobbet som ansvarig för Sävehofs ungdomsverksamhet, som då sysselsatte 250-300 barn och ungdomar. Det var Sävehofs då starke man Gunnar Quist som lyckades dra Stefan från högskolestudier till en anställning i klubben.
Det var här den massiva satsningen på skolorna tog fart, vilket fick klubbens ungdomsgrupper att växa rejält. Idag har klubben 1550 spelare i sin ungdomssektion.

För 44 år sedan startade en hektisk period
1979 började en hektisk period för Stefan. Han hade ansvaret för Sävehofs ungdomssektion, han blev tränare för klubbens herrlag och dessutom fick han nu också huvudansvaret för Partille Cup. Den har sedan dess vuxit från cirka 170 deltagande lag till idag 1191 lag från världens alla hörn.

Cupen nära nedläggning under 1970-talet
Det var ett tufft jobb. Inte minst för att Partille Cup till en början motarbetades av Svenska Handbollförbundet, som inte såg med blida ögon på det faktum att Partille Cup växte ikapp och förbi förbundets egna ungdomsturnering Sweden Open.
Motsättningarna mellan Handbollförbundet och Sävehof är dock historia idag. Staffan Holmqvist såg under sin tid som förbundsordförande till att båda turneringarna kunde få plats, vilket främst gynnade Partille Cup. Men under slutet av 70-talet hade cupen en rejäl svacka och var på vippen att läggas ner.

Världsvida inbjudningar blev turneringens räddning
Man bestämde sig dock för en sista satsning och nu gick man ut med inbjudningar till handbollsklubbar över hela världen.
– Det var cupens räddning. Utan den satsningen hade Partille Cup inte funnits idag, menar Stefan. I stället för att läggas ner blev cupen världens största handbollsturnering.
2018 utsågs Stefan till ordförande i Internationella Handbollförbundets utvecklingskommitté. Eftersom det jobbet handlar om att sprida handbollen över världen, så är han naturligtvis som klippt och skuren för ett sådant uppdrag.

Konceptet har spridits över världen
Han måste, efter mer än 40 år som centralfigur i Partille Cup, vara en av de som har allra mest erfarenhet av sådant i hela världen. Och Partille Cup eller kopior på den har under åren startats i flera länder världen över, bland annat Kenya. Prag Cup och Granollers Cup i Spanien startades med hjälp av Stefan och Partille Cup.
Stefan är idag klubbdirektör hos Sävehof. Han är uppvuxen i klubben och har klubbens värdegrund i sitt DNA. Han har sett till att Sävehof förblivit Sävehof med sin idrottsliga och sociala ambition och kompetens. Han har varit med om att bygga klubbens framgångar och han har uppenbarligen förmågan att omge sig med rätt folk, som medverkar till att göra verklighet av klubbens intentioner.

Trygghet och stabilitet skapar rätt förutsättningar
Man kan inte tala om Sävehof utan att komma in på Partille Cup och dess betydelse för klubben.
– Det är givet att cupen är oerhört viktig för oss, säger Stefan. Den ger oss en trygghet och stabilitet. Vi kan göra en del som inte varit möjligt annars. Den skapar ett värdefullt kontaktnät för hela klubben, vilket bidrar till ett ökat intresse från möjliga sponsorer

Stefan Albrechtson 2
– De som vill sponsra oss väljer att stödja klubben, inte ett enskilt lag, klargör ”Abbe”.

Sponsorer kan inte välja vilket lag som stöds
Är det lika lätt att skaffa sponsorer till damlaget som till herrlaget, med tanke på vilka som drar mest publik till Partille Arena?
– Det där är inget som helst problem. Man kan nämligen inte välja. Antingen sponsrar man hela Sävehof eller också inte alls. Hur den intäkten fördelas inom klubben avgör vi, betonar Stefan.

Utan ”Abbe” inget Sävehof av dagens version
Frågar man funktionärer och ledare i Sävehof om vad Stefan betyder för klubben, så får man ungefär samma svar från alla:
– Utan ”Abbe” hade klubben inte varit vad den är idag, menar alla med lite insyn i klubbens verksamhet.
Stefan Albrechtson är idag ”mr Sävehof”. Han har väl förvaltat det arv och det förtroende han en gång fick av klubbens tidigare starke man Gunnar Quist och han är en av de viktigaste orsakerna till att Sävehof är världens största, och Sveriges mest framgångsrika handbollsklubb.

Föregående

De äger världens största cuper - men ännu inga planer på sammanslagning

Nästa

Båtpassagerarna återvänder - men stort tapp för godstrafiken i Göteborg