De studenter som hyr hos SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, åker på en rejäl hyressmäll i år.
Hyrorna för ungefär 7 400 hyresgäster höjs med 4,6 procent. Höjningen gäller från 1 mars i år vilket dessutom innebär retroaktiva hyror.

SGS Kjellmansgatan
Efter en långdragen process har hyrorna för 7 400 lägenheter hos SGS fastställts. De som bor i SGS-fastigheterna, som här på Kjellmansgatan i Masthugget, får en rejäl hyreshöjning, som dessutom gäller från 1 mars.

När förhandlingarna inleddes i höstas krävde SGS att hyran skulle höjas med 8,7 procent från årsskiftet. Ett orimligt högt krav ansåg Hyresgästföreningen som vägrade att gå med det kravet.
Eftersom förhandlingarna inte ledde någonstans valde SGS i februari att stranda och vände sig i stället till det partsammansatta tvistlösningsorganet HMK, Hyresmarknadskommittén.

Oberoende ordförande kallades in för att sätta nivån
Men inte heller HMK kunde enas så i stället kallades en oberoende ordförande, ett slags medlare, in som fick avgöra årets studenthyror i Göteborg. Resultatet blev att hyrorna höjs med 4,6 procent. Ett fåtal lägenheter som byggts med investeringsstöd får lägre höjningar som varierar mellan 2,7 och 3,9 procent.

Fjärde raka strandningen av SGS
– Vi tycker det är för stora hyreshöjningar. Det är nu fjärde året i rad som SGS strandar förhandlingarna. Det här visar tydligt att stiftelsen inte vill ta sitt ansvar som förhandlingspart utan systematiskt vänder sig till HMK för att få igenom sina hyreskrav. Det är väldigt olyckligt. Att det dessutom blir retroaktivitet för tre månader som tas ut på junihyran är beklagligt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Pontus Blad.

Värden missnöjd med lång förhandlingsprocess
SGS skriver på sin webbplats att ”vi är väl medvetna om att hyrorna är en tung utgift i studenternas ekonomi men på grund av ökade kostnader behöver vi justera hyrorna.”
Samtidigt säger sig SGS inte vara nöjda med att processen tagit så lång tid och menar att inför nästa år måste förhandlingsprocessen utvecklas ”i syfte att korta förhandlingstiden för att undvika retroaktiv hyresjustering”.

Föregående

EU-lagen som ska skydda barn kan hota lagstadgade rättigheter

Nästa

Stena miljöväxlar med två nya hybridfartyg