Göteborgs största stadsbyggnadsprojekt Backaplan på Hisingen är igång, men det kan vara svårt att förstå hur det hela ska se ut.
Köpladorna på Backaplan ska bli stadskvarter där bortemot femton tusen människor ska bo och många ska arbeta och handla i affärer och besöka bibliotek och restauranger i en helt ny stadsdel.
Men det finns hjälp att få för nu har byggbolagen och staden gjort i ordning ett utställningsrum där man kan frossa i bilder och planer för framtidens Backaplan.

Björn Siesjö
I mitten stadsarkitekt Björn Siesjö i utställningslokalen i samspråk med representanter för byggbolagen. Bild: Patrik Paulsson.

På invigningen av utställningen fanns stadsarkitekt Björn Siesjö, hans vision är en riktig stad, med kvarter, parker, kulturhus, kontor och handel.
– Jag vill att det ska finnas allt man behöver, det ska inte vara nödvändigt att åka härifrån för allt ska finnas, nöje, handel, arbete och bostäder.
– Och det måste göras bra och då menar jag omsorgsfullt, hur man bygger och ritar, en del av det nya som just byggts var kanske lite billigt och enkelt, utan att lägga omsorg om arkitekturen, säger Björn Siesjö.

Spårvagn och cykel utan bilberoende
Och man ska inte behöva bil, det måste till en bra infrastruktur där spårvagn och cykel ska kunna ta dig dit du vill. Om 30 000 människor ska röra på sig varje dag krävs det mer än några bussar, och spårvagnlinje är redan beslutat. Det finns också en tanke om en femtonminutersstad, en stad där allt du behöver finns inom femton minuters avstånd. Och då menas inte femton minuter med bil.

Liv och verksamheter i bostadshusens bottenplan
Den som besöker det nya visningsrummet i Coop-huset på Backaplan ser att de nya kvarteren ska ha fler affärer och caféer i bottenplanet, Björn Siesjö menar att de nya kvarteren ska påminna mycket om den gamla innerstaden med mycket liv och verksamheter i bottenplanen.
Något som ju saknas i en del nybyggen, men som Björn Siesjö sammanfattar:
– Allt som gör livet gott att leva ska finns i den nya stadsdelen.

Bolagskvartett bygger fram till 2040
Det är fyra byggbolag som bygger, Skandia FAstigheter är redan igång med två hus i närheten av Biltema i den bortre delen. Sedan tillkommer Balder, Riksbyggen och Coops bolag KF Fastigheter.
Bostäderna ska bli både hyreshus och bostadsrätter och tidsplanen sträcker sig ända fram till 2040. Och även om byggbolagen just nu känner av lågkonjunkturen och helst inte vill bygga alls menar Magnus Andersson på Balder att läget kommer att svänga många gånger fram till 2040.
Han är inte ett dugg orolig för att projektet kommer att stanna av. Och han betonar att eftersom det handlar om så många år kommer nog en del hus att bli helt annorlunda än vad man kan se på de stora visionsbilderna i utställningsrummet i Coop-huset.
Men det är ju det som kallas utveckling.

Föregående

Ändringsförslaget som stärker grundlagen

Nästa

Mölndals kommun straffas - skrev avtal utan upphandling