EN GÅNG var Jerringpriset den finaste utmärkelse en svensk elitidrottare kunde få. Det var en kärleksförklaring från den idrottsintresserade delen av svenska folket.
Som genomsnittlig medborgare inbillade man sig kanske att Armand Duplantis var den idrottare som folket mer än någon annan tagit till sitt hjärta under idrottsåret 2022. När rösterna till Jerringpriset hade räknats samman visade det sig att så inte alls var fallet. Duplantis fanns inte ens med bland de tre främsta.
Genant.

VÄRLDENS NÄST BÄSTE idrottsman alla kategorier, som han utsågs till av en stor jury bestående av internationella sportjournalister är, trots att han är svensk, inte ens trea hos svenska folket. För att ytterligare förstärka pinsamheten, så hade inte heller någon av Idrottens olika expertpaneler något till övers för Duplantis. I varje fall inte tillräckligt mycket för att vara värt ett pris. Duplantis fick gå hem utan ett tecken på uppskattning.
Tre världsrekord, VM-guld och EM-guld räckte inte för att blidka vare sig svensk idrotts folkdomstol eller dess speciellt utvalda expertpaneler.
Utomordentligt genant.

OM INTE IDROTTSGALAN redan till nästa år lyckas skaka fram en superexpertpanel, som har överblick över helheten och de olika kategoriernas expertpaneler, så riskerar Idrottsgalans olika priser att gå samma öde till mötes som Radiosportens flaggskepp nu med stormsteg är på väg mot.
Idag är Jerringprisets värde kraftigt devalverat. Dess trovärdighet är låg.

JERRINGPRISETS HAVERI beror på modern teknik som inte fanns när man tänkte fram denna utmärkelse. 1979 kunde varje innehavare av ett telefonabonnemang ringa och rösta på sin favorit. En gång.
Idag kan man med hjälp av webben, duoappen och telefon massrösta inför den stora TV-galan. Det kräver inget mer än tillgång till telefon och Internet.
Utan att förgripa sig på befintliga regler kan varje person avge cirka 60 röster
Om någon mot förmodan vill fuska, så är det enligt expertis inga som helst problem att ta sig förbi de spärrar finns och då är det fritt fram att rösta så många gånger man vill.

VAD JAG VILL ha sagt med detta är att inte att Nils van der Poel inte skulle vara värd årets Jerringpris. Han är en värdig vinnare. Men kvintessensen av hela Idrottsgalan får inte, som nu senast, bli att en av den globala idrottens superstjärnor 2022, världsmästare, europamästare under året och världsrekordhållare, går hem lottlös medan TV-tittare och övrig publik sitter med en kvardröjande känsla av att något gått riktigt fel.
Idrottsgalan måste nog tillsätta en panel som har ”the final cut” och den utmärkta Radiosporten måste hitta ett nytt sätt att utse en Jerringpristagare – ett sätt som är höjt över varje möjlighet till misstanke om att allt inte gått rätt till.
Annars är det nog bara att acceptera att tiden och tekniken sprungit ifrån ambitionen att hedra årets största idrottare.

Föregående

Blockerade returstationer kan snart vara historia

Nästa

Idrottsgalans prisfördelning klassas som en kalkon