Långt om länge har Framtiden-koncernen i Göteborg nu presenterat sina hyreskrav för i år. De fyra bostadsbolagen i koncernen vill höja hyrorna med 6,8 procent från 1 mars.

Kvartetten består av Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon. Hyreskraven berör drygt 75 000 hushåll, alltså närmare var fjärde göteborgare. Skulle kraven på 6,8 procent bli verklighet skulle en hyresgäst som i dag har en hyra på 7 000 kronor få punga ut med ytterligare 476 kronor i månaden.

”Hyresgäster kan inte bära alla värdarnas kostnader”
Men motparten Hyresgästföreningen anser att kraven är orimliga. Hyresgästerna kan inte ensidigt bära hela bördan av de ökande kostnaderna för hyresvärdarna. De har helt enkelt inte råd, särskilt inte med tanke på att såväl matpriser och elkostnader redan skenar.
Även om hyreskraven är lika höga från alla de fyra bolagen så kommer förhandlingarna att föras separat med varje enskilt bolag. Och åtminstone Hyresgästföreningen förväntar sig att de kommer att bli tuffa.
Förhoppningen från båda parter är dock att det ska gå att komma överens lokalt.

Föregående

Så vill tunga kvintetteten stärka oberoende radio och TV

Nästa

Blockerade returstationer kan snart vara historia