SKULLE  TRE KRONOR  ha slagit Kanada i Ishockey-VM om Sverige haft ett idrottsdepartement? Nej. Skulle idrottsrörelsen ha bättre villkor om den hade ett ”eget” departement? Tror inte det.

Det där kravet på ett Idrottsdepartement återkommer med ojämna mellanrum.
Sverige har sedan årtionden ett statsråd som kallas idrottsminister men har en annan uppgift som huvudsyssla. Just nu är det integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.

HADE YGEMAN ett särskilt idrottsdepartement att styra över är en sak säker. Han hade behövt särskilda lokaler och ett gäng tjänstemän anställda. Dyrt. Men det är inte alls säkert att själva idrotten fått mer pengar. Finansministern kunde ha satt stopp.
Kom ihåg hur det gick för Mikael Odenberg. Han blev försvarsminister efter valet 2006 men hoppade av efter mindre än ett år. Han tålde inte att försvaret skars ner. Dåvarande finansministern Anders Borg höll i kniven. Om man kunde ge sig på det som kallas rikets säkerhet, hur lätt kan det inte vara att tafsa på idrotten om ekonomin anses fordra det?
Inga garantier finns.

KOMMUNERNA står för en stor del av det offentliga stödet till svensk idrott i form av anläggningar, bidrag till ungdomsverksamhet med mera.
Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté fungerar utmärkt som påtryckare.
Framför allt får vi inte glömma att idrotten är vår största folkrörelse. Den ska stå så fri som möjligt och inte styras av statliga regleringar.

Föregående

Både budget och tidplan för Västlänken spricker

Nästa

Färgsprakande festen är tillbaka