Söndag 15 maj slår portarna upp till Majornas Bokmässa i Sjömanskyrkan i Göteborg.
En ny mässa med fokus på egenutgivning, där centrum blir ett Independent-torg som beskrivs som en rykande het häxkittel av oberoende författare.
Men pålitliga gamla rävar som Viveca Lärn finns också på plats.

Josefin Lassbo
Josefin Lassbo, initiativtagare till och arrangör av Majornas Bokmässa. Bild: Privat.

”En lokal bokmässa med massa hjärta”, står det på affischen.
Initiativtagare och arrangör är Majornabaserade Lassbo Förlag, som drivs av Josefin Lassbo.
– Jag är uppvuxen i Majorna och har mycket kärlek för stadsdelen och människorna här och har undrat varför det inte finns någon lokal bokmässa, säger hon.

Stort mässintresse – 60 utställare är med
Josefin Lassbo började undersöka intresset bland andra majbor och fick god respons. Mässan är skapad med inspiration av idéer som kommit från omgivningen och tillsammans med de 60-talet utställare som deltar – förlag, författare, organisationer och föreläsare.
– Det är fantastiskt att se hur mycket litteratur vi faktiskt har i Majorna, från Majorna och om Majorna, säger Josefin Lassbo.
Nu kommer dock inte alla utställare från Majorna, riktigt så lokalt är det inte. Josefin Lassbo uppskattar att cirka hälften har anknytning till Göteborgsområdet. Mest kända namn är Viveca Lärn.

Viveca Lärn vill inte ha böcker med sig hem
– Det ska bli jättekul med bokmässa. Jag tar med mig en massa olika titlar och säljer dem för 20 kronor styck – jag vill inte ha med mig några böcker hem igen, hälsar Viveca Lärn, som lovar att vara på plats och signera dagen lång,
Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget är centrum för bokmässan. I Skeppet, på övervåningen, kommer författare berätta och läsa ur sina böcker och i Gathenhielmska huset, tvärs över Stigbergstorget, blir det föreläsningar. Lassbo förlag, med adress på Allmänna vägen, bjuder på två skrivworkshops.

Samarbete som blir årligt återkommande?
Bokmässan arrangeras i samarbete med Gathenhielmska huset och fastighetsbolaget Higab. Josefin Lassbo räknar med att det blir ett årligt återkommande event:
– Det verkar finnas utrymme för lokala, nischade bokmässor, inte minst med fokus på egenutgivning/hybridutgivning. Det är en växande marknad och samtidigt en djungel som många aspirerande författare hamnar i. Egenutgivning har fått dåligt rykte, vilket delvis är välförtjänt, men som tyvärr även drabbar seriösa förlag.

Bokmässan en del av växande hybridrörelse
Det finns en enormt potent drivkraft i egenutgivning, menar Josefin Lassbo.
– Men vi behöver hitta en mer etablerad form för att göra hybridförlagen mer ”rumsrena”. Om detta för jag en dialog med bland annat Göteborgs Litteraturhus. Jag tror att vi bara sett början på denna rörelse och att Majornas Bokmässa kan bli en del av den, säger Josefin Lassbo.
Bokmässan pågår söndag 15 maj klockan 10-17. Det är gratis inträde för mässbesökarna.
När dörrarna stängs öppnar en efterfest som det går att köpa biljett till på billetto.se. Det blir mingel, mat, dryck, performance av Poesiwerken samt levande musik av Blyg, Su Andersson och Morango.

Mer information:
www.majornasbokmassa.se

Fakta Josefin Lassbo
Aktuell: Arrangerar Majornas Bokmässa.
Gör: Förlagschef på Lassbo Förlag, ett hybridförlag i Göteborg.
Har en bakgrund i ekomodebranschen. Har skrivit ”Helhjärtad, så leder du i en ny tid” och medverkat i två antologier.
Ålder: 48.

Föregående

Så blir du blåst av krympande förpackningar

Nästa

Då var "Bengan" min tränare