– Vi avdankade kanske bör rycka in nu, när massvaccineringarna kommer igång.
Cecilia Pilback är 68 år och arbetar fortfarande en dag i veckan som psykiater. En gång i tiden satsade hon på att bli kirurg, och en del kunskaper från den tiden finns ju alltid kvar. 
Cecilia Pilback började med att kontakta en politiker i  regionen, som tyckte att idéen verkade lovande. På  regionens hemsida skrev hon och anmälde sig för att arbeta med vaccinationerna. 
Positivt gensvar
– Jag läste att man ville att vårdcentraler och privata aktörer skulle hjälpa till med vaccinationer. En primärvårdschef vid Närhälsan mailade och undrade var jag bodde, säger Cecilia Pilback, som bara fått positivt gensvar för sina försök.
Hon hade tänkt att ställa sig till förfogande och arbeta ideellt på grund av behoven, men se det går inte. 
– Vi får inte ha ideellt arbetande, men timanställda går bra, meddelade en ansvarig, som också hade nåtts av Cecilias Pilbacks mail.
Ansvarsfråga?
Själv har Cecilia Pilback pratat med en handfull vänner med sjukvårdsutbildningar som alla kan tänka sig att bistå vid eventuella massvaccinationer. 
– Jag får väl gå en kurs hos min syster som är distriktssköterska och sticker många, säger Cecilia Pilback och väntar på besked om hon kan få vaccinera.
Måste vara anställd
I en kommentar till Spanaren svarar Västra Götalandsregionens HR-avdelning:
Pensionerade läkare får gärna hjälpa till men inte som volontär eller ideella utan som anställd. Det handlar om ansvarsfrågan. De som vaccinerar måste ha en anställning. Men som sagt det är inte ett nej till läkare utan till ideellt arbete. Det handlar också om arbetsmiljö och försäkringsfrågor. En timanställning krävs.
Föregående

Detta får partierna av skattebetalarna

Nästa

Spanaren önskar God Jul