I går skulle den traditionella Almedalsveckan i Visby ha invigts. Men på grund av coronakrisen blev det inte så. I stället lanseras nu en rad digitala initiativ. 

Till dem som väljer att satsa digitalt hör Boinstitutet. Tillsammans med samarbetspartnerna Boklok och Stellar Capacity arrangeras över sextio programpunkter. 50 inbjudna organisationer har nappat på arrangemanget.

Får inte hindras

– Almedalsveckan i Visby är en av Sveriges viktigaste mötesplatser för samtal mellan samhällsaktörer, politiker och medborgare. Det som digitala Almedalen tillför, förutom att erbjuda ett coronasäkert alternativ, är att alla kan delta oavsett plånbok eller var man befinner sig, säger Moa Andersson, verksamhetsledare vid Boinstitutet. som menar att det bostadspolitiska samtalet är alldeles för viktigt för att hindras av coronapandemin.

Bland programpunkterna återfinns tre heta samtalsämnen; klimatomställning, digitalisering och corona.

– Coronakrisen påverkar människors hälsa, ekonomin och bostadsmarknaden. Under digitala Almedalen får vi förhoppningsvis en tydligare bild av hur och vad vi kan göra för att minska de skadliga effekterna, bland annat med hjälp av digitalisering och omställning till ett mer hållbart bostadsbyggande, säger Moa Andersson.

Jonas Spangenberg, vd för Boklok, delar den uppfattningen.

Byggande för alla

– Redan före coronautbrottet var bostadsbehovet stort för de med vanliga inkomster och gapet mellan utbud och behov riskerar nu att ytterligare späs på. Därför vill vi under digitala Almedalen diskutera hur vi tillsammans kan skapa ett hållbart bostadsbyggande för alla utifrån nya utmaningar som till exempel klimathotet, sämre konjunktur eller epidemier.

Digitala Almedalen hade premiär i går måndag och pågår till och med i morgon onsdag. Det går att följa arrangemangen live på boinstitutet.se/almedalen.

FAKTA BOINSTITUTET

Startade 2017 på initiativ av Hyresgästföreningens riksförbund.

Vill vara det forum där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, en bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras och där ny kunskap och nya idéer formuleras.

Föregående

Upphovsrätten står mot yttrandefriheten

Nästa

Nu börjar hyreskommissionen jobba