Årets hyreshöjningar har väckt ovanligt starka reaktioner hos många hyresgäster. Men det finns också hyresvärdar som valt att ännu så länge inte höja alls.

Det kom ett mail till redaktionen från en av Spanarens läsare.

”Är det verkligen rimligt i dessa coronatider när många av hyresgästerna rent av är på väg att förlora sina arbeten att ens tänka tanken på att höja hyrorna! Vore det inte klädsammare att vänta med detta tills coronakrisen inom en förhoppningsvis snar framtid klingat av.”

Kritik på Facebook

Den här skribenten är inte ensam om att reagera. När det stod klart att allmännyttan i Göteborg kommer att höja hyrorna med 1,8 procent översvämmades Facebook av kritiska synpunkter. Så här skriver en hyresgäst:

”Folk blir varslade, permitterade, sparkade. Vad gör kommunen då? Jo, höjer hyrorna. Helt empatilöst. Vart ska folk bo menar dom?”

Imponerar inte

Framtiden-koncernens fyra bostadsbolag har för att mildra effekterna för hyresgästerna visserligen valt att inte ta ut den nya högre hyran förrän 1 juli. Men det verkar imponera föga på kritikerna som anser att hyrorna inte borde höjas alls i år med tanke på coronaläget.

Men det finns också hyresvärdar som valt att ännu så länge inte höja alls. Tidningen Hem & Hyra har intervjuat två privatvärdar i Värmland som valt just den här vägran.

En av dem heter Dan Linné och som driver tre fastighetsbolag som tillsammans har omkring 700 lägenheter i Kristinehamn.

Tillräckligt illa

– Folk har det tillräckligt jäkligt ändå. Det är inte läge för en höjning, säger han till tidningen och berättar att han ännu så länge inte ens påbörjat några hyresförhandlingar.

– Vet inte när det kan bli tal om förhandlingar. Vi får avvakta eftersom vi i dag inte vet var det här med coronan tar vägen.

På obestämd tid

Den andra av de intervjuade värdarna är AJ Gullbergs med omkring 50 lägenheter som också ligger i Kristinehamn. Bolaget har visserligen förhandlat om årets hyror vilket resulterat i en överenskommelse om höjningar på mellan 1 och 1,9 procent från 1 maj. Men höjningen har nu skjutits upp på obestämd tid.

– Även om det inte handlar om stora summor så känner vi att vi ville visa lite medmänsklighet, säger vd Joacim Gullberg till Hem & Hyra.

Det finns också mer geografiskt näraliggande exempel. Tidigare i vår  valde Kungsbackaföretaget Tulebo Fastigheter att halvera aprilhyran för det tiotal hyresgäster som hyr av bolaget i Kållered. Enligt ägaren Michael Brink var det, det minsta han kunde göra för att underlätta tillvaron för hyresgästerna.

  
Föregående

Glöm toalettbesök om du badar i Askim

Nästa

En magisk kväll för fiske