För tredje året i rad avbryter Framtidenkoncernen i Göteborg de lokala förhandlingarna om årets hyror. I stället blir det återigen Hyresmarknadskommittén HMK i Stockholm som bestämmer hyresnivån för de cirka 73 000 hushåll som bor hos koncernens fyra bostadsbolag.

Det uppger Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra.

I artikeln konstaterar Hyresgästföreningens förhandlingsledare Lennart Johansson att parterna har stått och fortfarande står väldigt långt från varandra.

– Tyvärr är det tredje året i rad som förhandlingarna hamnar hos HMK, säger han.

Svårt bli eniga

Katrin Amgarth är tillförordnad pressansvarig hos Framtidenkoncernen och enligt henne har parterna helt enkelt svårt att komma överens.

– Då är det inte rimligt att fortsätta. Det är förstås inte bra men det är bara att konstatera att vi inte lyckades i år heller, säger hon till Hem & Hyra.

Förhandlingarna inleddes redan förra året och då var Framtidens utgångsbud hyreshöjningar på 3,2 procent. En alldeles för hög nivå, enligt Hyresgästföreningen,

HMK har under förhandlingarnas gång försökt medla mellan parterna för att få dem att återuppta de lokala förhandlingarna men utan att lyckas. Så i stället blir det nu kommitténs uppgift att besluta om hyresnivån i Göteborg.

Förhandlar för fyra

Det är tre år sedan Framtidenkoncernen beslöt att förhandla gemensamt för sina fyra bostadsbolag, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon. Tidigare förhandlade varje bolag för sig utifrån sina ekonomiska förutsättningar.  Det innebar att kraven var olika höga och att uppgörelserna landade på olika nivåer.

Den ordningen vill Hyresgästföreningen återgå till. Men Framtiden vill fortsätta med de koncerngemensamma förhandlingarna och ge alla bolagen samma höjning. Dock har Hyresgästföreningen nått en liten framgång i och med att det i år också har förts förhandlingar med varje enskilt bolag.

– Men vi har ändå haft en gemensam plattform och nu har vi lagt samma yrkande till HMK för alla bolagen, säger Katrin Amgarth till Hem & Hyra.

Fakta

HMK

är ett partsammansatt tvistlösningsorgan med säte i Stockholm

består av tre representanter för Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo) och tre från Hyresgästföreningens Riksförbund

har till uppgift att medla alternativt fatta beslut i tvister mellan allmännyttiga bostadsbolag och Hyresgästföreningen

Föregående

Apotekets handsprit dyrare än Systemets brännvin

Nästa

Lååånga köer för lägenhet i Göteborg