Där sitter han, 20 meter upp.

I ett skogsparti i Robertshöjd i Göteborg utspelade sig under några dagar i början på denna vecka ett drama på hög höjd, som på tisdagen äntligen fick ett lyckligt slut.

Prins Bertil Muffin, Robertshöjdsbon Birgittas katt, försvann och var borta i tre dygn till mattes stora oro.  

Den svarta långhåriga prinsen följde med sin matte när hon bar ut räkskalen till soptunnan. Katten var därefter försvunnen.

Matte anade så småningom oråd och började söka efter Prins Bertil Muffin. Letandet pågick i dagarna två, till dess att en förbipasserande upptäckte katten uppe i ett träd.

Några män med bergsklättring som hobby gjorde försök att få ned katten. Men för varje gång någon klättrade upp tog sig katten lite högre upp i trädet, precis utom räckhåll.

Brandkåren larmades på måndagen, kom till Robertshöjd men lyckades inte komma fram med bilen till det cirka 20 meter höga trädet.

Ville hjälpa

Partillebon Frida Länström fick på tisdagsmorgonen via en facebookgrupp ”Vi som hjälper katter i träd” kännedom om situationen.

– Jag fick panik och ville omedelbart göra något för att rädda katten. Jag har själv tre katter och önskar att andra hjälper till om något sådant skulle hända mig, säger till Spanaren Frida Länström.

– Jag kontaktade arboristföretaget Trädakuten i Göteborg med frågan om trädet kunde fällas för att få ned katten, fortsätter hon.

Hon fick då svaret av Henrik att kanske är det lika bra att vi klättrar upp och tar ned katten i stället för att fälla trädet.

Henrik rustade sig med linor och kattkorg och gav sig iväg till Prins Bertil Muffin-trädet i Robertshöjd, som vi det laget fått publik och börjat bli riksbekant.

– Det var nog ett 20-tal personer där, och antalet växlade, berättar Frida Länström.

Henrik tog sig upp, fick fatt på den svarta prinsen och placerade den i en kattkorg, avsedd för ändamålet.
Så tidigt på tisdagens eftermiddag befann sig katten på marknivå igen och togs om hand av Frida Länström för transport till djursjukhuset Blå Stjärnan för att med veterinärens hjälp undersöka om katten var försedd med ett chips som kunde berätta om vem ägaren är.

Frida Länström, räddar katter i träd

– Det första jag gjorde på djursjukhuset var att ge katten vatten. Hon drack en hel skål med vatten, säger Frida Länström. Och ägaren Birgitta grät av glädje när hon per telefon fick beskedet av Frida.

Vid omkring klockan 14.45 på tisdagen fick Birgitta hos Blå Stjärnan äntligen tillbaka sin prins.
Och så slutade den historien lyckligt!

Veterinären berättar:
– En katt behöver dricka vatten ett par gånger om dygnet. Kan den inte det så kan njurskador uppstå. Behandlingen hos veterinär kan bli att man måste ta blodprover och katten läggas in för dropp, berättar för Spanaren veterinär Maud Heijbel i Jörlanda, Stenungsund.

Föregående

Så tråkigt att skandalen på Spårvägen avslöjades

Nästa

Apotekets handsprit dyrare än Systemets brännvin