Partille Centrum har på senare år genomgått en rejäl ansiktslyftning.

Som en brutal kontrast till allt nytt, stiligt och skinande står en gammal tom fabrikslokal
på andra sidan Säveån.

De gulrappade väggarna är fulla med klotter, många fönster är igenspikade eller krossade. Tjocka betongklumpar blockerar ingångarna för att hejda ovälkomna snyltgäster.

Förfallet är uppenbart och syns på långt håll.

Byggnadens historia går tillbaka ända till förra seklets början. 1906 ville Cloetta starta chokladtillverkning i Partille men istället etablerades Ecks elmotorfabrik, den första i en lång rad av mekaniska verksamheter på platsen. En kraftig brand härjade 1924 och sedan dess har ”Kniven” byggts om och byggts till ett antal gånger.

”Kniven” är namnet på hela kvarteret men har sedan länge tagits över av folkmun och är
synonymt med den väldiga fabriksbyggnaden.

All möjlig tillverkning

Genom åren har där bedrivits tillverkning av transformatorer och generatorer, framställning av kemikalier, smältverk, mässingsblåsverk, bearbetning av guldsmedssopor, bilverkstäder, plåtslagerier med mera, med mera.

Betonghinder blockerar ingångarna

Det ungefär 4 400 kvadratmeter (den exakta ytan är omöjlig att beräkna) stora schabraket ägdes fram till 2016 av Skandia Fastigheter. Då gjorde Partille kommun slag i saken, bläddrade fram 14 miljoner kronor och tog över alltsammans.

För att göra vad?

Den senaste fasta hyresgästen var ett gym. Någon gång har polisens insatsstyrka hyrt in sig för sina hemliga övningar men sedan ett par år finns där ingenting. Förutom enstaka tillfälliga övernattare som avhysts med andra poliser hjälp.

En byggnad som står tom har en benägen att långsamt men obönhörligt säcka ihop, liksom riva sig själv. Det vore förstås ett enormt slöseri att låta detta fortsätta.

Därför har det tillsatts kommunal förstudie för att ta fram alternativa förslag för ett framtida Kniven.

Nära järnvägen

– Läget är ju alldeles lysande, säger Sofia Hellberg, samhällsbyggnadschef. Om några år tar man sig därifrån till Andra Långgatan på en kvart.

Visst, när Västlänken är klar krymper avstånden och Partilles järnvägsstation ligger precis granne med Kniven.

På andra sidan flyter alltså Säveån som är förklarat som Natura 2000-området, alltså en skyddsvärd miljö som måste hanteras med största varsamhet.

Marken som Kniven står på har redan sanerats en del men det finns också en liten rasrisk men tanke på att åns vattenstånd kan variera kraftigt mellan årstiderna.

Riva eller renovera?

Svaret på den frågan blir kanske den viktigaste i förstudien.

Det lutar åt att inte riva, säger mark –och exploateringsingenjören Patrick Grotenius som leder hela projektet.

Skälet, menar han, är att Kniven stått där stadigt i över 110 medan det kanske skulle innebära oförutsägbara risker att resa en ny byggnad.

Förstudien ska vara klar efter sommaren och presenteras för politikerna i kommunfullmäktige för vidare beslut.

Sofia Hellberg och Patrick Grotenius är överens om att fastigheten och området har en enorm potential och säg den arkitekt som skulle tacka nej till att bildligt talat sätta tänderna i den gamla fabriken och skapa ett drömpalats med plats för allt möjligt för alla möjliga besökare.

Föregående

Suldan springer ifrån coronan

Nästa

Så tråkigt att skandalen på Spårvägen avslöjades