Ni ser dem hela tiden. I reklamen på spårvagnar och bussar, i spel på nätet och lite överallt. Några vanliga är Kry, Doktor.se och Min doktor. Ofta står det att nätläkaren är gratis. Javisst för din plånbok, men inte för oss skattebetalare.
Naturligtvis kostar alla läkarbesök, såväl digitala som verkliga.
Och visst är det lockande när man känner sig sjuk. Läkaren tittar dig i halsen med hjälp av telefonen. Kanske räcker det men om hen är tveksam får du en remiss i telefonen på en bild. På vårdcentralen går du direkt till sjuksköterskan, dit är kön oftast inte så lång. Du visar remissen, sköterskan tar ett prov, skickar svaret till nätläkaren och därefter är det bara att gå till apoteket och hämta ut ett inringt recept.

 – Utmärkt och snabbt. Särskilt för barnen. Jag slipper vara borta hela dagen, säger en småbarnsmamma, som inte betalar ett öre för barnens sjukdomar.

Varje samtal till nätdoktorn kostar skattebetalarna i Västra Götaland 500 kronor, vilket är ungefär detsamma i andra regioner. Och nätbesöken ökar och vi har inte sett slutet än. I början av förra året var det närmare 12 000 besök och det ökar för varje månad.
 
I slutet av november 2019 hade det ökat till dryga 17 000 nätbesök, vilket var en ökning på drygt 48 procent.
Att träffa nätläkaren digitalt kostar regionen 500 kronor varje gång.
 
Privata specialistläkare ersätts lite mer vid personliga besök. Ersättningen från skattebetalarna ligger mellan 860 och 1 531 kronor, för vissa gäller enskilda avtal med regionen där ersättningen är 946 till 1 970 kronor.
Att personligen besöka en privat specialist kostar som regel 300 kronor ur den enskilda plånboken, vilket räknas från läkarens ersättning. Ett 25 minuter långt besök hos en privat gynekolog kostar alltså patienten 300 kronor medan skattebetalarna lägger till 1 107 kronor till doktorn.
 
Att gå till till öronläkaren i 20 minuter kostar patienten som vanligt 300 kronor medan skattebetalarna står för 892 kronor till doktorn. 
Olika sjukhus som exempelvis Lundby sjukhus (med Capio) har egna avtal med Västra Götalandsregionen. Patienten betalar ju 300 kronor för ett besök hos specialistläkare. För den som har problem med vikingasjukan i ett finger, typ Eskil Erlandsson, finns möjligheten att få det åtgärdat på Lundby. Att få ett sådant finger behandlat skulle kosta skattebetalarna drygt 4 000 skattekronor. 
Men vem har sagt att sjukvård inte ska kosta? En enklare googling visar att en hjärttransplantation går löst på femton miljoner kronor… fast då gäller det i USA.  
Föregående

Byråkrati stjäl tid från patienterna

Nästa

Ensamheten värst i studentbostäder