2 148 dagar eller nästan sex år.. Så lång var den genomsnittliga kötiden för ett hyreskontrakt i Göteborg under förra året. Det är en ökning  jämfört med året innan då den genomsnittliga kötiden var 1 968 dagar.

Det visar färska siffror från Boplats Göteborg.

Men det är stora variationer i hur lång kötid som krävs för enskilda lägenheter. “Rekordet” förra året ligger på 5 465 dagar. alltså nästan 15 år. Så lång kötid krävdes för att komma över ett kontrakt på en åtråvärd tvåa i Haga.

Över nio år

Också i populära stadsdelar som Centrum och Majorna-Linne krävs längre tid i kön. Här låg den genomsnittliga kötiden under förra året på strax över nio år.

Men det går även att få lägenheter med betydligt kortare kötid. Under 2019 gick 504 lägenheter till personer med mindre än två års kötid och 750 till människor med två till fyra år bakom sig i kön.

Samtidigt fanns det under förra året ungefär 500 färre lägenheter att söka via Boplats. Det beror framförallt på att många privatvärdar har valt att lämna Boplats efter att det blev obligatoriskt att förmedla efter kötid. 

Fler allmännyttiga

Till viss del vägs det tappet upp av det under året annonserades ut fler allmännyttiga lägenheter än tidigare år. 

– Vi är glada över att vi har en 17-procentig ökning av lägenheter från de kommunala hyresvärdarna jämfört med förra året och det är säkert en bidragande anledning till att antalet bostadssökande i vår kö fortfarande ökar, säger Boplats vd Maria Meyer-Martins.

Sista december stod 247 400 sökande i Boplats kö, vilket är över 7 000 fler än året innan.

FAKTA BOPLATS

Omvandlades 1 september 2019 från marknadsplats till bostadsförmedling, vilket innebär att alla lägenheter förmedlas efter kötid. En annan förändring är att det numera är Boplats personal som sköter hela uthyrningsprocessen fram till kontraktskrivning.

Är numera helägt av Göteborgs stad.

Finansieras helt via köavgifter. Från och med 1 juli förra året är köavgiften 200 kronor per år.

Källa: Boplats Göteborg

Föregående

Ann-Sofie Hermansson är ingen försvarare av yttrandefrihet

Nästa

Parkeringsbolagets VD polisanmäls?