”Fragment och Fantasi” av pensionerade thoraxkirurgen Leif Dernevik

BOKEN BESTÅR av ett antal noveller (182 stycken så kallade ”short stories”, exklusive förordet) mer eller mindre sanna, som bokens titel anger. Fragment är sanning och fantasi är osanning i författarens liv. Författaren torde ha levt ett rikt liv, ett liv som nu kommer läsaren av boken till godo. Vardagliga händelser varvas med filosofisk praktik i novellerna. Vissa av dem är rent av roliga.

Flera olika teman tas upp i boken exempelvis innehåller den några deckare men också samhällskritik, drift med feminina överdrifter och en diskussion om hur svensk press underblåser antisemitism.

EN SPÄNNANDE berättelse i boken handlar om hur författaren en mörk kväll förföljdes ut i terrängen av en mystiskt bil. Var det ryska maffian som var ute efter honom? Han hade god anledning att vara rädd.

En annan förföljelse i mörkret är historien om hur Leif Dernevik jagades av polisen. Författaren hade varit på fest där han sannolikt druckit både bål och vitt vin. På vägen hem körde han till synes vingligt, för det pågick vägarbeten, och då gällde det att väja för trafikhindren.

Polisen upptäckte den kryssande bilen. Författaren fick blåsa och togs till polisstationen för närmare granskning. Där började det verkliga dramat.

Man kan gott påstå att den gamle kirurgen numera ersatt skalpellen med en vass penna. Även då kommer det att rinna blod på ett ställe.

Föregående

Sahlgrenska näst bäst i Sverige

Nästa

Ny bok ska belysa hur Västlänken kom till