Jag fick ett mejl från Lars Hansson, tidigare kommunalråd för SD (fram tills att han sparkades av sina partikamrater, anklagad för att ha berikat sig själv på partiets bekostnad) om Kvibergs marknad. 
Så här skrev han:
”Hej Per Nygren.
Jag läste i GP den 25 Oktober att Henrik Ekelund och Per Geijer i Svensk handel vill stänga Kvibergs marknad. Göteborgs starke man, kommunstyrelsens ordförande tillika gruppledare för moderaterna i Göteborg, Axel Josefsson, skrev detsamma i veckan som gick. När jag kollade på Kvibergs marknad fick jag till min förvåning fram en artikel om mig och Kvibergs marknad i Spanaren. Den hade jag inte sett tidigare. Den var skriven av dig och löd ´Vilka är SD:s verkliga motiv bakom attacken mot Kvibergs marknad?´
Nu undrar jag om du skriver en liknande artikel om Svensk handels, kommunstyrelsens och moderaternas verkliga motiv bakom attacken mot Kvibergs marknad?
Du får ha en spännande solig spaningsdag idag.
PS! kom ihåg var tipset kom ifrån.
Med vänlig hälsning
Lars Hansson före detta gruppledare SD Göteborg, nu politisk obunden:-)”
Jag tackade Lars Hansson för tipset. Ett tips som jag ändå inte uppfattade som ett tips av visselblåsarkaraktär, det vill säga ett tips om skumraskaffärer från en insider som önskade anonymitet. Snarare tvärt om. Jag tyckte mig känna en viss triumf i Lars Hanssons mejl. Det är därför jag vågar offentliggöra det.
Och jag kan väl förstå Lars Hanssons triumfatoriska glädje.
Inte bara Svensk Handel (som kanske kan sägas representera en konkurrent till Kvibergs marknad) utan också kommunstyrelsens ordförande går nu på samma linje som Lars Hansson för ett par år sedan (då hans förslag kastades i papperskorgen). Hans idé har således (äntligen) nått fram till makthavarna.
Tanken är enkel: På Kvibergs marknad säljs bland annat också stöldgods (vilket varit känt sedan marknaden etablerades). Så stäng den.
Om motsvarande logik skulle tillämpas på svenska banker (där penningtvätt förekommer) eller bilfabriker (där utsläppsfusk förekommer) eller krogar (där knarkförsäljning förekommer) skulle vi sannolikt varken ha banker, bilfabriker eller krogar kvar (enligt samma logik).
Men det finns en skillnad: Inget parti vinner röster på att stänga banker, bilfabriker eller krogar. Att stänga Kvibergs marknad är däremot i paritet med den allt starkare främlingsfientlighet vårt samhälle genomlever.
Jag vill gärna återge delar av den krönika Lars Hansson påminde mig om och som jag inte skäms för:

”De flesta göteborgare – och många utanför Göteborg –  känner till Kvibergs marknad i de gamla häststallarna på vad som en gång var Kvibergs artilleriregemente –  i dag k-märkt byggnadsminne. Där pågår en gigantisk loppmarknad varje helg.

De gamla spiltorna hyrs ut till privatpersoner och företagare som säljer möbler, konst, kuriosa och allt annat som hör hemma på en loppis. Också på gårdarna mellan stallarna finns knallar som säljer sina varor.

För många göteborgare betyder Kvibergs marknad en möjlighet till försörjning, en chans att tjäna extrapengar eller bara ett nöje.

Sant är att det också i detta myller, bland alla hederliga försäljare och besökare, förekommer skumraskaffärer. Precis som på vilken bank som helst (hur mycket penningtvätt, insideraffärer och skatteplanering har inte genomförts med hjälp av banken!?) på krogen (ojojoj!) eller i kommunägda verkstäder (ni vet vad jag menar!).

Har detta föranlett Sverigedemokraterna att kräva att alla banker, krogar och kommunägda verkstäder stängs?

Icke!

Så vad gör att de väljer just Kvibergs marknad för sin attack?

Jag utgår ifrån att du inte är dummare än jag så du får själv hitta svaret.

Föregående

12-åring i Blåvitt tränar med storlag

Nästa

Sista Saaben ska bidra till att rädda miljön