Konsultföretaget KPMG har fått uppdraget att utreda anklagelserna om oegentligheter i Göteborgs Stads Parkeringsbolag AB vars vd, Maria Stenström, och it-chef  ”arbetsbefriades” från sina jobb i förra veckan.

Vilket betyder att de slipper arbeta – men får full lön. 

KPMG:s utredning kostar enligt anbudet 264 000 kronor och ska ta tre till fyra veckor.

Anklagelserna mot de två cheferna på Parkeringsbolaget kom i form av ett anonymt tips till visselblåsarenheten i mitten av september:

”Vd Maria Stenström på Parkeringsbolaget köper konsulttjänster av sina privata vänner för flera miljoner om året. Detta har hållit på sedan 2010 och skrevs om i GP, Expressen mm 2012. Hon köper fortfarande dessa. .. Avtalen skriver hon på själv och allt görs via konsultmäklare… Parkeringsbolaget köper konsulttjänster för 100 miljoner om året. Det kan även vara så att it-chefens vänner också köps via konsultmäklare … jag är ändå rädd för personer i ledningsgruppen och vd som är otroligt aggressiv och verkligen kommer att försöka göra den som skvallrar illa – – –

Många vet på bolaget att det är konstigt men ingen vågar anmäla eftersom de är rädda för vd och annan hög personal . Jag har inte vågat förrän nu…

Det finns jättemycket skumt i Parkeringsbolage. Konstiga resor utomlands, tystnadskultur, mobbning av anställda…”

Den tidigare skandalen som tipsaren hänvisar till avslöjades av SVT Västnytt och handlade om att Maria Stenström kringgått kommunens ramavtal och anlitat ett konsultbolag som hon haft privata band till. Samma konsult finns med också denna gång.

GT:s grävande reporter Daniel Olsson har grävt djupare i skandalen sedan Maria Stenström och it-chefen arbetsbefriades. Han skriver bland annat den amerikanska ledarskapscoachen Maria Nemeth inte bara anlitats för kurser och coachning av Parkeringsbolagets vd och hennes närmaste medarbetare för drygt 1,7 miljoner kronor sedan 2015. Parkeringsbolaget har också betalat inrikes flygresor, hotellnätter och första klass-biljetter med tåg för den amerikanska coachen och hennes assistent, tillika sambo.

Föregående

(M)-politiker: Välfärden viktigare än billig kollektivtrafik

Nästa

Fler barnfamiljer saknar mat i Göteborg