Redbergslids IK, Göteborgsklubben som är tidernas mesta mästare i handboll, lider svårt av bristen på en riktig hall att spela i sedan Lisebergshallen rivits.

Nu engagerar sig en konkurrent till RIK. Alingsåstränaren Mikael Franzén har begärt att samtliga politiska partier i Göteborg svarar på vem som bär ansvaret för hallkrisen. Alla har svarat på ett eller annat sätt – utom KD, som ändå har ordföranden i idrotts- och föreningsnämnden!

Mikael Franzén

Mikael Franzén tränar serieledande Alingsås HK, men bor sedan många år i Göteborg. Han har som tränare blivit svensk mästare för både Alingsås och Sävehof. Innan dess spelade han i Aranäs och Redbergslid, där han vann sju svenska mästerskap.

11 september satte han sig framför tv:n för att följa RIK – Skövde i en sändning från Scandinavium. Matchen bröts innan två minuter spelats på grund av att kondens från isen under trägolvet gjorde planen farlig.

Franzén blev minst sagt arg.

– Sånt kan hända, men för mej var det droppen i hanteringen av en framgångsrik förening och hela idrotten i Göteborg, säger han.

Senkommen plan

Samma kväll skrev han till kommunen och undrade vem eller vilka som var ansvariga för hallproblemen. Snabbt svar från stadsutvecklingsdirektören gav information om att kommunstyrelsen 1 juni 2016 gett bland andra GotEvent och Idrotts- och föreningsnämnden i uppdrag att ta fram en plan för ny arena. Ärendet kom, tre år senare, upp i kommunstyrelsen för lite mera än tre månader sedan, ett halvår efter att Lisebergshallen rivits.

Nu prioriterar Alliansen, med MP, hall för 1 500 åskådare på Kviberg. S, V och Demokraterna vill ha en i Frihamnen, där det ännu inte finns bygglov. Alliansen har 24 röster i fullmäktige, den andra konstellationen 42 och i november kan eventuellt fattas beslut.

Mikael Franzén kontaktade förstanamnen i de olika partiernas fullmäktigegrupper utan att direkt bombarderas med svar. Sedan gick han på andranamnen och nu har han i alla fall fått kontakt om än inte besked.

Alla har nu, mer eller mindre utförligt, svarat – utom KD, som råkar ha ordförandeposten i Idrotts- och föreningsnämnden genom Elisabet Lann.

– Jag har haft bra dialog med V och M, fortsätter Mikael Franzén, och Demokraternas Martin Wannholt ringde upp mej för att få synpunkter på en provisorisk hall på Heden.

Sämst på hallar

Franzén har inte nöjt sig. Han har vänt sig till Riksidrottsförbundet, som märkligt nog inte kan svara på hur tillgången på hallar är runt om i Sverige. Istället har han själv tagit fram statistik som visar att Göteborg är näst sämst (efter Stockholm) i landet då det gäller idrottshallar per capita.

– Det kanske blir bättre nu när Futsal (inomhusfotboll) växer sej starkare, för i fotboll är Göteborg näst bäst när det gäller planer, så där verkar finnas en bättre lobbyverksamhet, konstaterar Mikael aningen sarkastiskt.

Hans nuvarande hemmahall är fantastiska Estrad i Alingsås. Den kostade 150 miljoner att bygga.

– Så mycket har väl utredningarna i Göteborg redan kostat, utan att det blivit någon hall medan två (förutom Lisebergshallen även SJ-hallen) rivits, konstaterar Mikael Franzén.

– Göteborg vill ju vara evenemangstad och tar gärna emot EM eller VM. Men vardagen måste också funka.

Det låter inte som att han tänker ge sig.

Föregående

Så historien börjar på 1700-talet?

Nästa

Två evenemang på Nationaldagen blir ett