Nästa bil som rullar av bandet hos Nevs i Trollhättan, tidigare Saabfabriken, blir en elbil från tyska Sonor Motors i München, Bayern. Bilen ska heta Sion. Den ska byggas under åtta år hos Nevs och beräknas när perioden är över har byggts i 260 000 exemplar.
Drivs delvis med solceller.

Produktionen beräknas komma igång under andra halvåret 2020, om cirka ett och ett halvt år. När produktionen kommit igång på allvar beräknas 43 000 bilar byggas årligen i tvåskift.

Elbilen får solceller så att den kan laddas med solenergi som räcker för att dagligen kunna köra bilen drygt 30 km utöver de cirka 255 km elbilen kan köras på sin batteriladdning. Den första modellen av Sion kommer att kosta 25 500 euro, alltså drygt 250 000 kronor, uppger  Sono Motors i ett pressmeddelande. Företaget uppger att det fått nästan 10 000 delvis betalda beställningar av bilen.

Sonor Motors bildades 2016 och är inriktat på eldrivna bilar med solceller avsedda för dagligt bruk. Ett samarbete presenterades med tyska Bosch tidigare i år för utvecklingen av bland annat kontroll/styrenhet till bilen. Samarbete har även inletts med tyska Continental. Företagets första bilprototyp lanserades 2017.

Bilen är 4,3 meter lång och 1,8 meter bred. Den väger 1400 kilo.

Föregående

Tomma lägenheter - men ingen får bo i dem

Nästa

Stampens seger i AD ställer till det för andra